Foto: Shutterstock/IBL

Här är glassen som sägs bota bakfylla

Många drömmer om ett botemedel mot bakfylla. Här är glassen som sägs kunna lindra dina besvär med hjälp av en omskriven fruktjuice. 


Alla som någon gång vaknat med en bakfylla vet vad det kan innebära. Illamående, ångest, nedstämdhet, en öm kropp, ett värkande huvud och tröga i tanken. Enkelt uttryck kan det kännas lite som att ha blivit överkörd av en ångvält.

bakfull man
Foto: Shutterstock/IBL

Även om det inte finns något bot mot bakfylla, finns det många som har sina knep för att lindra besvären.

Sedan ett par år tillbaka finns det dessutom en glass som påstås kunna lindra baksmällan. Glassen, som heter Gyeondyo-bar, smakar grapefrukt och har en liten andel – 0,7 procent – fruktjuice från Oriental Raisin Tree-trädets frukter.

Bakfylleglass Sydkorea

Fruktjuicen är en välkänd kur mot baksmälla och är omnämd i Koreans medicinlitteratur redan från 1600-talet, skriver Reuters. Enligt en studie som publicerades i "Journal of Neuroscience" 2012 kunde extrakt från Oriental Raisin Tree-trädet lindra symptomen av alkoholförgiftning hos möss.

Glassens namn, Gyeondyo, skulle dessutom lite slarvigt kunna översättas till "håll ut"!

glass som smalter
Foto: Shutterstock/IBL

Men innan du jublar hela vägen till affären bör du läsa detta. Det finns nämligen en liten hake, glassen finns bara i Sydkorea.

Foto IBL
Text: Johanna Lejon, ELLE.