Foto: alaskafromscratch.com/Shutterstock

Gin & Tonic med syrensirap – recept

Överallt ser vi härliga lila och vita syrenbuskar som står i blom. Ta vara på blommar och gör en sirap, passar perfekt som smaksättning av din Gin & Tonic!


Syrenblomman är inte bara en vacker buske. Den är riktigt god att göra saft eller smaksatt socker på. Men absolut bäst just nu är kanske ändå Gin & Tonic med just syren. Ett ultimat sätt att ge din drink lite extra försommarkänsla.

Genom att göra en koncentrerad sirap på blommorna får vi med både smak och fin lila färg i drinken. Se receptet här:

Syrensirap:

5 dl syrenblomma (utan stammar och väl sköljda)
2,5 dl socker
2,5 dl vatten
5 björnbär

Syren ligger på golv i form av ett hjärta.
Foto: Shutterstock/IBL

1. Lägg blommorna i en gryta och värm tillsammans med socker och vatten, till allt socker är upplöst.

2. Höj värmen och låt det koka i två minuter.

3. Lägg blommorna och björnbären i en skål och häll den varma sirapen över. Pressa ner blommorna med en sked så de mosas lite.

4. Låt det dra i minst två timmar, sila sedan genom en fin sil och pressa blommor och bär så all saft och färg följer med.

5. Förvaras i kyl.

Gin & Tonic med smak av syren:

6 cl gin
Saft från en halv citron
1 dl tonicvatten
3 cl syrensirap
Isbitar
Syrenblommor att dekorera med

Ett glas fylls med gin från en flaska. I bakgrunden ligger citronskivor.
Foto: Shutterstock/IBL

1. Fyll ett highballglas med is. Fyll sedan på med gin.

2. Pressa i juicen från en halv citron och fyll upp med tonicvatten. Toppa med syrensirap, för både fin färg och smak.

3. Rör snabbt runt och servera med några små blommor på toppen.

Källa: alaskafromscratch.com

Text: Rebecca Wictor, ELLE mat & vin.