Ett glas rosé? Ja, tack! Nu har rosévinet tagit klivet in i finrummet

Sommartider är rosévinets högtid. Varje år dricker vi svenskar ungefär 15 miljoner liter rosé och det mesta under månaderna maj till augusti. Nu har nyheten Freixenet Italian Sparkling Rosé landat i hyllorna. Perfekt till sommarens sammankomster!


Sommar och rosé, två ord som du säkert ofta kopplar samman. Men hur kommer det sig egentligen att vi svenskar blivit ett sådant rosé-älskande folk?

När 40-talisterna var unga sörplades det Matteus om somrarna och på sin höjd blandades kanske drycken ut med lite sodavatten eller kanske Crème de Cassis till Kir som välkomstdrink på en grillkväll i goda vänners sällskap. Men längre än så tog sig inte rosén. Annat är det nu.

Tre glas rosévin.
Foto: Shutterstock/IBL

Om rosévin tidigare mest sågs som något som lätt slank ner, än som ett finvin är det självklart 2018 att såväl beställa ett glas rosé i baren, som att ta in ett rosévin av hög kvalitet till krogmiddagen.

Att beteendet har ändrats har gjort att rosévinsproducenterna börjat ta fram olika varianter och nya rosévinstrender fortsätter komma hela tiden. Vilket i sin tur gör att rosévin blivit allt mer populärt hos konsumenterna.

Gott rosevin 2018

Förra sommaren var egentligen första året som försäljningen av rosévin minskade och troligen berodde det på det kallare och sämre vädret som var. Så låt oss gissa att sommaren 2018 kommer ge ett ordentligt uppsving för rosét!

Och visst är det väl så att rosé känns både lite lyxigt och somrigt. Den stora trenden just i år är alla de nya fräscha mousserande rosévinerna som lanserats.

Freixenets Italian Sparkling Rosé är inte bara en god och vackert laxrosa mousserande nyhet utan har också en fin flaska som gör den till en perfekt gå-bort-present eller bara extra tjusig på bordet när du bjuder in till fest.

Freixenets Italian sparkling rosé
Freixenets Italian Sparkling Rosé

5 rosétrender som påverkat efterfrågan de senaste åren:

1. Färg: Laxrosa, Provencalsk stil

2. Smak: Pink Moscato, sötare ljusrosa, särskilt populärt i USA

3. Druva: Druvspecifik rosé, tidigare var de flesta roséer inte gjort på någon speciellt druva

4. Stil: Mousserande, (laxrosa och druvspecifik).

5. Förpackning: Vackra flaskor som framhäver innehållet

Nu finns nya fräscha Freixenet Italian Sparkling Rosé Extra Dry tillgänglig att beställa på Systembolaget, nr 72739, pris 99 kr.