Enkla rätter från det italienska köket

Det italienska köket är världskänt och älskat av många. Enkelhet och färska råvaror av hög kvalitet kännetecknar köket som gett oss allt från parmskicka till parmesan till otaliga pastarätter. Men Italien är mer än bara pasta och pizza. I norra Italien används mildare smaker med mer mejerivaror och - framför allt ost. Här hittar du välsmakande risotto, i söder har maten en högre medelhavsbetoning och ansens vara något mer hälsosammare. 

Gemensamt för den italienska maten är dock att den ska avnjutas tillsammans med vänner och familj och att ett glas rött italienskt vin matchar maten även på vardagar. 

Även om rätterna är oftast är enkla att tillaga, betyder inte det att måltiden är snabbt avklarad. I italien njuter man långsamt av en måltid och en regelrätt italiensk middag består av åtminstone 4 rätter:

  1. Antipasti – små förrätter såsom charkuterier, sallader och oliver.
     
  2. Primo – pasta, risotto eller matigare soppor
     
  3. Secondi – kött- fisk- och fågelrätter
     
  4. Il dolce – Efterrätten som kan vara en regelrätt dessert eller en bit ost

 

Nedan hittar du våra italienska favoriter: