Enkel guide - så använder du rätt typ av sirap!

Mörk sirap, vit sirap, glukossirap. Det finns en mängd olika sirapssorter, alla med egenskaper som fungerar olika. Under julen använder vi mer sirap än någon annan tid på året och förklaringen är enkel - i allt från kolor och saffransbullar till rödkålen, är sirap en nyckelingrediens.

Vi reder ut hur du använder de olika sorterna och vad som skiljer dem åt.

Vad är sirap bra för?

Förutom den söta smaken har sirapen en flera viktiga funktioner. Sirapen är en utmärkt smakförstärkare i mat, den främjar jäsningen av exempelvis bröd, den ger en fin färg, ger längre hållbarhet och gör exempelvis bröden saftigare.

 

Ljus sirap

Ljus Sirap är den klassiska bassirapen och har en fin ljus färg med karamellig smak. Tack vare den karamelliga smaken som passar den perfekt till kakor, knäck, kolor och andra bakverk.

Vit sirap

Vit Sirap är utmärkt att använda när du bakar vetebröd och bullar. Vetebröden och bullarna håller sig mjuka och färska längre och blir dessutom lite godare.

Mörk sirap

Mörk sirap har en aromatisk fyllig smak av bränd karamell, lakrits och lite syrlighet. Sirapen fungerar väl i maträtter som kåldolmar, bruna bönor såväl som i pepparkakor och chokladkola.

sirap dansukker
Det finns en mängd olika sirapssorter som alla har olika egenskaper.

Brödsirap

Precis som namnet avslöjar är brödsirap en sirap särskilt utvecklad för brödbakning. Det är en fyllig och karaktärsfylld sirap som innehåller malt för att ytterligare hjälpa jäsningen och gör bröden saftigare och mustigare. Bra att veta är att brödsirap på grund av malten, innehåller gluten. 

Muscavadosirap

Muscavadosirapen är en nyare typ av sirap för oss här uppe i norr. Den mörka sirapen utvinns ur sockerrör och är smakrik med toner av bland annat lakrits. Sirapen används i bakverk eller att ringla över glass. Den passar också ypperligt att använda som smaksättare i matlagningen, i såser samt i marinader.

Glykossirap

Skillnaden mellan glykossirap och andra sirapssorter ligger i råvaran. Glykossirap utvinns ur vetestärkelse och sirapen är inte lika söt som annan sirap. Glykossirap har också den fantastiska egenskapen att den hämmar kristallisering. Därför används den med fördel till glass som då får en krämig och len konsistens - eller till godis såsom knäck och kola som tack vare glykosen förhindrar kolan att bli grynig.

Mer information och härliga recept hittar du på dansukker.se