Enhörningstårar har blivit ett glittrigt vin

Visste du att enhörningstårar smakar fruktigt och har en godisarom? Och att de är rosa och glittriga? Så är det i alla fall om man får tro vinhuset Gik som släpper rosévinet Unicorn Tears.


Tänk dig att sitta i solen och smutta på ett glas rosa, glittrande enhörningstårar. Visst låter det sagolikt – på mer än ett sätt? Men enligt det spanska vinföretaget Gik är det här ingen saga, utan verklighet. Deras nya vin Unicorn Tears hävdar de vara just enhörningstårar, försiktigt utvunna ur enhörningar som de har till sitt förfogande på hemlig ort.

Vinmakarna hävdar att enhörningstårar har den magiska egenskapen att de kan förvandla tråkiga dagar till fantastiska dagar. Vi låter vara osagt om det faktiskt är tårarnas magiska egenskaper som kan göra dagen fantastisk, eller om det är det faktum att vinet innehåller 12 procent alkohol.

Glitterrosa och utdömt på förhand

Vinet är ett rosévin, i sin allra mest bubbelgumrosa form, med ett glittrigt skimmer. Flaskan pryds av en etikett med en tecknad gullig enhörning. Det är inte första gången de här vinmakarna går all in på färg. Vinet kommer från samma personer som 2015 lanserade det blå vinet som sedan spred sig som en ljusblå vinvåg över världen.

Och precis som det blå vinet kan man tänka sig att enhörningstårarna blir mer av en rolig grej än en favorit hos sommeliererna. Kommentarer från förståsigpåare på nätet är minst sagt skeptiska redan innan de har smakat vinet, och dömer ut vinet som ”äckligt”, ”kräkningsframkallande” och ”en dryck för fjollor”.

Nu kan man ju tycka att man bör smaka på vinet innan man bestämmer sig för att det inte smakar bra. Drycken beskrivs av vinmakarna som fruktigt med godisarom, precis som man skulle kunna tänka sig om ett vin som är just godisrosa.

Om du vill köpa vinet får du beställa det direkt från Giks hemsidaoch det går på 39 euro för tre flaskor, som är den minsta mängd du kan köpa. Och vem kan tänka sig en gulligare present till bästa syrran, vännen eller varför inte till den skeptiska vinkännaren?

Text: Anna-Lena Pettersson, Elle mat & vin