Den faktiska skillnaden på påskmust och julmust

Påskmust är en självklarhet på påskbordet. Och julmusten lika självklar på julbordet. Men är det verkligen någon skillnad förutom etiketten? Vi reder ut begreppen – en gång för alla.


Frågan har stötts och blötts många gånger. 

2010 valde sajten "Addicted to Julmust" att jämföra ingrediensförteckningarna på 12 olika sorters julmust respektive påskmust av samma fabrikat. Slutsatsen blev att de i stort sett är identiska. De kunde dock konstatera att bäst före-datumet för påskmusterna var tre till fyra månader längre fram i tiden än hos motsvarande julmuster.

flera flaskor med påskmust
Foto: IBL Bildbyrå

När Aftonbladets sajt lajkat.se ringde upp bryggeriet Carlsberg, som producerar det kända varumärket Apotekarnes jul- och påskmust, fick de följande svar:

– Det som skiljer musterna åt är tillfälle och upplevelse. Vi tillverkar dem på samma sätt, men sedan handlar det om lagring och så vidare. Säkert är i alla fall att vi upplever smaken som annorlunda, säger Henric Byström på Carlsberg till lajkat.se.

Påskmust julmust samma

Men hur kan det smaka annorlunda?

Jo, för att smakupplevelser bygger på sinnesintryck som tillfälle, sällskap, ljud, ljus, färger och humör. Vi lurar alltså oss själva att tro att musterna smakar olika beroende på om det är jul eller påsk.

Nu kan vi i alla fall sluta funderar över skillnaderna – och bara njuta. För visst smakar de precis lika gott?