Den faktiska skillnaden mellan drink, grogg och cocktail

Oavsett om du dricker en klassisk GT, en Manhattan eller kanske en Dry martini kan du alltid hävda att det rör sig om en drink. Men vad är skillnad på grogg och coctail. Vi reder ut begreppen!


Har du någon gång funderat på vad skillnaden egentligen är mellan drink, grogg, cocktail, long drink och short drink? Då är du är inte ensam, därför lät vi Linus Morgan, barchef på Clarion Amaranten och Tap Room i Stockholm, reda ut begreppen en gång för alla.

Drink

På svenska är drink ett samlingsord för i princip alla mixade drycker i baren. Det kan vara en grogg, cocktail, long drink, short drink, och så vidare.

Cocktail

En blandad dryck med tre eller fler ingredienser, dock inget krav på flera olika spritsorter eller specifikt glas, vilket många tror. När cocktailen först definierades sa man att det var en blandning av sprit, socker, bitter och vatten, vilket i dag utgör cocktailen Old Fashioned. Både long drink och short drink är underkategorier i familjen cocktail. Exempel på en cocktail: Manhattan.

Bartender häller upp en röd drink i ett glas på en bardisk.
Foto: Shutterstock/IBL

Long drink

En drink serverad i ett högt glas med minst 15 cl total vätska, ofta med en spritmängd på mellan 4-7 cl. Den serveras ofta på is och innehåller mer mixers än en short drink. Mixers är till exempel juice, soda eller vatten. Exempel på en long drink: Tom Collins.

Short drink

En drink som serveras i ett lägre glas, ofta med is, och innehåller mer alkohol i förhållande till mixers än en long drink vilket gör att den kan upplevas som starkare. Exempel på en short drink: Tommy's Margarita.

Bartender häller upp drinkar i olika färger i fyra coctailglas på bardisk.
Foto: Shutterstock/IBL

Grogg

En grogg är sprit som späs ut med groggvirke, till exempel vatten, juice, soda eller läsk. En typisk tvåkomponentsdrink. Exempel på grogg: Gin & Tonic.