De bästa vinerna till grillen

Det är äntligen dags att tända grillen och njuta av mat som lagats över öppen eld. Ett gott vin är ett måste till grillen, men vilka viner passar egentligen till? Precis som med andra rätter finns det viner som kan förhöja smaken, eller skära sig med rätten. Vi bad vår sommelier Anna Edström Widén om sina bästa tips.


1. Vad ska jag tänka på när jag parar ihop ett vin med grillat kött?

Gemensamt för allt grillat är stekytan – som ger rökig/rostad ton med en viss beska.

Framförallt ska du tänka på vad du har för tillbehör och vad du marinerar/kryddar köttet med.

Använder ni chilli, som sås eller direkt kryddat på köttet, kan jag rekommendera att välja ett sötare vin med solmogen bärighet – en Pinot noir från USA exempelvis. Väljer ni en söt glaze eller om tillbehören innehåller sötma, till exempel mango chutney, bör ni också välja ett sötare vin.

Väljer ni hickory sås så kallad BBQ-sås – som har mycket smak och ger köttet mer rökig ton skulle jag välja ett vin av druvan pinotage från Sydafrika eller shiraz/syrah för att kombinera den rökiga smaken i vinet.

Läs också: Röka kött i grill – så lyckas du

2. Vilka egenskaper är det bra att vinet har?

Inte för strävt – då blir hela upplevelsen tillsammans med grillat mer beskt eftersom grillad mat också har en viss beska.

Gärna fruktiga - Cabernet sauvignon brukar vara ett säkert kort. 

Mer struktur – Pinotage eller Zinfandel som har struktur och är fruktiga.

Rosé – välj en mörkare sort som inte är allt för söt (så länge du inte har sötare tillbehör).

Vita viner – går alldeles utmärkt att servera till grillat, säkraste korten är en smörig och kraftig Chardonnay eller Viognier.

Temperaturen – Mitt tips är att oavsett om du serverar vitt, rött eller rosé så se till att vinet är kylt. När det är varmt ute är det bättre att även de röda vinerna serveras kallare – lägg in de röda vinerna i kylen en halvtimme innan middagen så får vinet bra temperatur.

3. Är det stor skillnad på vilket vin man väljer beroende på köttsort?

Nästan allt kött blir gott på grillen och alla får den där goda stekytan! Det viktigast vid matchning av vin och grillat är vad du har för tillbehör och hur du kryddar/marinerar köttet. Alltså är det inte så stor skillnad vad för kött du väljer.

Läs också: Därför kan ditt favoritvin plötsligt försvinna från marknaden

4. Alla vill inte äta kött, kan jag servera samma vin till vegetarianen?

Absolut skulle jag säga! Är tillbehören desamma så är det inga problem.