Foto: Shutterstock / IBL Bildbyrå

Därför ska du frossa i kräftor – för hälsans skull

Att gå på kräftskiva är att förena nytta med nöje. För kräftorna är inte bara goda, de är dessutom mycket nyttiga!


Augustimörkret sänker sig och det har äntligen blivit dags att mumsa i dig ett gäng signalröda gynnare, i snitt ett halvt kilo per svensk och år. Och trots att kräftpremiären i början av augusti, som tillkom för att skydda kräftbeståndet mot utfiskning, togs bort 1993 är augusti kräftmånaden framför andra.

Och så de goda nyheterna. Att gå på kräftskiva är att förena nytta med nöje. För kräftorna är inte bara goda – de är dessutom mycket nyttiga!

Kräftor…

… är kalorisnåla, innehåller tre kilokalorier per kräfta. En vanlig svensk signalkräfta innehåller cirka 13 gram kött som innehåller minimalt med fett, kolhydrater och kalorier.

… är rika på omega-3, som har antiinflammatoriska egenskaper.

… tar tid att få i sig, man får jobba, så det är svårt att överäta på grund av att man slänger i sig maten. Man hinner känna in att man blivit mätt.

… är rika på livsviktiga mineraler. Zink är en mineral som det går åt mycket av när vi stressar. Järn, som kroppen behöver för att bilda syretransporterande röda blodkroppar. Selen, viktig för produktion av sköldkörtelhormon, stärker immunförsvaret och hjälper kroppen att göra sig av med tungmetaller. Jod, som kan motverka sköldkörtelbesvär. Ny svensk forskning visar också att gravida kvinnor får i sig för lite jod, vilket också kan ha en negativ inverkan på fostret. Obs! Gravida och ammande bör dock inte få i sig mer än den rekommenderade dagsdosen på 250 mikrogram jod. Läs mer om jod och graviditet på på livsmedelsverket.se

… innehåller vitaminer. Vitamin B12, som är viktig för blodbildningen. E-vitamin, med skyddande effekt mot bland annat blodproppar, benkramper, kärlkramp, ärrbildningar, akne, urinvägsinfektioner.

…. innehåller få så kallade fermenterbara (jäsbara) kolhydrater,  som personer med IBS, orolig mage, har svårt att absorbera och som kan orsaka gaser och förstoppning.

halsosamma-kraftor
En kräftskiva är toppen för ditt inre. Foto: Shutterstock / IBL Bildbyrå

Kräfttips:

* Kombinera gärna kräftorna med C-vitaminrika grönsaker. C-vitamin främjar järnupptaget i kroppen.

* Det går det lika bra att välja frysta kräftor när det gäller näringsinnehåll. Nästan alla näringsämnen bevaras  även om kräftorna varit frysta.

* Gör en egen lag att koka kräftorna i för att undvika onödigt socker. Tina kräftorna i kylen i 1-2 dagar och lägg dem sedan i din egengjorda lag för att få en godare smak.

* Njut av kräftor året om!

Källor: Livsmedelsverket, Allt om vetenskap, aktivtraning.se, kurera.se, Viktväktarna

Text: Agata Garpenlind, Allas.se