Foto: Shutterstock/IBL

Därför firar vi våffeldagen den 25 mars

Söndag den 25 mars 2018 firar vi våffeldagen. Men vägen till en egen temadag tycks ha gått via jungfru Maria och minst ett missförstånd...


Den 25 mars är kanske den dag på året då vi äter flest våfflor. Åtminstone är det då vi enligt kalendern firar våffeldagen. Men hur har en degig sötsak fått en egen dag?

belgiska våfflor
Foto: IBL Bildbyrå

Våffeldagen har faktiskt bibliska anor.

Den 25 mars är det också, det som inom kristendomen kallas, Maria bebådelsedag. Det är då exakt nio månader kvar till juldagen. Enligt de bibliska evangelierna var det just den här dagen som ängeln Gabriel nedsteg till jorden och berättade för jungfru Maria att hon väntade Jesusbarnet.

Maria bebådelsedag kallas också för vårfrudagen och dagen har historiskt sett också markerat övergången mellan vinter och vår. Det var den här dagen som vårbruket normalt drog i gång för säsongen.

Maria Maddalena i Rom. Bild: IBL
Maria Maddalena i Rom. Foto: IBL Bildbyrå

Beror på ett missförstånd

Vårfrudagen har firats i kristna länder sedan 600-talet och var fram till 1953 en röd dag i den svenska kalendern.

Men var kommer då våfflorna in i bilden?

Jo, enligt Nordiska museet handlar det om en rent språklig förväxling. En teori är att det helt enkelt uppstod ett missförstånd, som gjorde att vårfrudagen uttalades först "vafferdagen". Detta ledde i sin tur till att det inom vissa dialekter blev "vaffeldagen". Ordet vaffla är en äldre förlaga till ordet våffla och på så sätt var våffeldagen född.

grädda våfflor
Foto: IBL Bildbyrå

Våfflor har anor från medeltiden, men gjordes då sällan på vitt mjöl. Våra moderna våfflor har sina anor i 1800-talets slut. Däremot var våfflor i det gamla bondesamhället en stor lyx, eftersom ingredienserna som vitt mjöl, ägg, smör och sylt var ovanliga.

Blev du också sugen på våfflor?

Här är våra bästa recept och smartaste tips samlade på ett ställe!

Text: Minna Wallén-Widung
Källor: Nordiska museettemadagar.se