Foto: Shutterstock/IBL

Därför firar vi den internationella Nutella-dagen

Den 5 februari varje år firas den internationella Nutella-dagen. Men dagen har också en något mörk historia.


Nutella är en riktig vattendelare. Vissa hatar den, andra älskar den. 

Nutella. Bild: Imago Stock
Nutella. Foto: Imago Stock

Den i dag klassiska hasselnötskrämen gjorde entré på marknaden redan 1964 och har sedan dess blivit en populär ingrediens i bakverk, som smörgåspålägg eller bara som den är.

År 2007 bestämde sig bloggaren (och Nutella-älskaren) Sara Rosso för att nötkrämen förtjänade en alldeles egen dag. Den 5 februari det året firades den första Världsnutelladagen.

Enligt Sara Rosso kom hon själv i kontakt med Nutella för första gången när hon besökte Italien under en studieresa 1994. Vid frukostbordet hittade hon de små behållarna med nötkräm. För henne är Nutella lika italienskt som gelato eller pizza.

"Vi bestämde det – över mejl"

Väl hemma igen började hon leta efter nötkrämen men utan framgång.

– Jag pratade med en annan bloggare att det var konstigt att Nutella var så okänt i USA. Så vi bestämde, över mejl, att vi borde skapa en högtid, säger hon i en video.

De hoppades att dagen skulle bli både ett sätt att fira nötkrämen, men också att introducera produkten för nya människor.

Genomslaget blev enormt, enligt Sara Rosso. Mammor, matbloggare och Nutellaälskare från hela världen hörde av sig.

nutella heart
Foto: Shutterstock/IBL

Uppgång och fall

Men i maj 2013 hände plötsligt något.

På sin blogg, som citeras av Buzzfeed, berättade Sara Rosso att hon hade fått klagomål från producenten Ferrero. Enligt Nutella-dagens grundare blev hon ombedd att stänga ner sin sajt och all aktivitet på sina sociala kanaler.

– Jag startade detta som ett fan för andra fans, säger hon själv i en officiell video.

Sedan 2015 har Sara Rosso överlämnat Nutelladagen till producenten Ferrero. Företaget tog då även över sajten nutelladay.com som Sara Rosso drivit.

Sedan 2016 utser företaget varje år en särskild ambassadör vars uppdrag är att sprida dagen. År 2017 var det filmskaparen Hannah Westbrook som var officiell ambassadör.

Text: Helena Sjögren