Därför är hälften av chipspåsen luft

Känner du dig lurad av den stora chipspåsen som bara är fylld till hälften med chips? Chipsmakare försäkrar att det bara är för chipsens eget bästa, skriver Metro

Att påsen till stora delar är fylld av luft ska nämligen skydda de friterade potatisskivorna från att gå sönder.
– Luften finns där för att skydda chipsen på vägen från fabriken till konsumenten. Dels under själva transporten till butiken, men också från det att någon plockar påsen från hyllan, lägger den i sin korg och tar med den hem. Påtryckningen på påsen är stor, och luften blir som ett skydd mot chipsen, säger Stina Petrini, pressansvarig på OLW, till tidningen.

Inget försäljningsknep
Hon menar att chipstillverkarna inte är ute efter att lura kunden.
– Chipspåsarna packas med en viss mängd ”luft”. Innehållet sjunker också ihop under transporten. För att undvika att förpackningen uppfattas som vilseledande anger vi vikt på framsidan av förpackningen och produkten säljs också på vikt, säger hon.

 Stina Petrini tar också upp metoden att förpacka chips i ett rör, som exempelvis Pringles, utan en massa extra luft. De chipsen är exakt lika stora eftersom de görs av en potatismassa som gjutits i en form. Den förpackningsmetoden kan aldrig bli ett alternativ för "vanliga" potatischips, menar hon.
– Potatisen är en levande råvara, ingen är den andra lik, vilket gör att alla chips blir unika och inte kan staplas i ett rör, säger Stina Petrini.