Därför älskar vi sötpotatis!

Sötpotatis har gjort ett starkt intåg i Sverige. Allt fler restauranger erbjuder sötpotatis som tillbehör till rätter och de hittas nu i var och varannan mataffär. Och trots dess söta smak är sötpotatis full av nyttigheter som du med gott samvete kan njuta av, som varmrätt eller i bakverk.

 

Vi ger dig 5 anledningar till att älska sötpotatis:

 

  1. Du får jämnt blodsocker
    Sötpotatis har ett lågt glykemiskt index (GI) vilket innebär att kolhydrater tas långsamt upp i blodomloppet och du får en jämnare blodsockernivå.
     
  2. Din hud håller sig frisk och spänstig
    C-vitamin, som det finns gott om i sötpotatis, sägs förhindra fria radikalers skadliga inverkan på huden och bidrar också till bildandet av kollagen, som håller huden elastisk och förhindrar rynkor.  Sötpotatisen är också proppfylld med betakaroten som omvandlas till antioxidanten vitamin A – som sägs påskynda cellförnyelsen i hudceller.
     
  3. Du blir piggare
    Rotknölen är en bra källa till järn, som behövs i hemoglobin för att transportera syre i blodet.
     
  4. Du skyddar din syn
    Brist på A-vitamin kan leda till försämrat mörkerseende. Som tur är innehåller sötpotatisen mycket A-vitamin.
     
  5. Du känner dig mätt
    Tack vare en relativt hög andel fiber känner du dig mätt längre. Dessutom gynnar fiber tarmfunktionen och hjälper till att hålla blodsockret jämnt.

Sugen på att laga sötpotatis, nedan har vi 4 goda recept!