Därför älskar alla salt kola!

I dag finns den salta kolasåsen i många olika former – i choklad, milkshakes och glass, men även i såväl kalla som varma drycker. Nu visar dessutom forskning att det finns en vetenskaplig anledning till att vi inte kan sluta äta godsaker med den salta kolasåsen i.


kola
Gott med kola!

I en studie som leddes av forskare vid University of Florida fick 150 deltagare äta salted caramel. Det forskarna upptäckte när deltagarna njöt av något sött, salt eller fett var att deltagarnas hjärnor frigjorde endogena opiater, något som signalerar belöning i hjärnan. Och kombinerar man alla tre komponenter – sött, salt och fett – i ett kan effekten bli större, skriver The Independent.

Således kan salted caramel få oss att bli närmast lyriska – den goda såsen innehåller nämligen alla tre. Det som händer när vi äter salted caramel och liknande godsaker är det relativt ovanliga fenomenet som på engelska kallas för ”hedonic escalation” (ungefär "hedonisk eskalering” på svenska), skriver The Independent.

Upptäcker nya smaker – varje tugga

Det innebär att hjärnan vill ha mer och mer av det goda för varje tugga vi tar. Det beror på att hjärnan upptäcker nya smaker för varje tugga, menar Cammy Crolic, marknadsanalytiker och Chris Janiszeweski, professor, bakom studien.

”Det är mer sannolikt att 'hedonisk eskalering' inträffar när välsmakande mat betår av en komplex kombination av smaker och en person är motiverad att känna fler smaker för varje tugga”, skriver forskarna i studien.

Forskarna menar även att fenomenet kan öka en persons konsumtion och påverka vilken mat man väljer. Brukar din hand alltid dras till godsaker som innehåller salted caramel? Nu finns det en vetenskaplig anledning att skylla på!

Foto: Shutterstock
K
älla: The Independent