Därför älskar alla acaibowl - och så gör du den

Få har lyckats undgå trenden med acaibowls som under en längre tid dominerat alla matkonton på instagram, men vad är det egentligen som är så bra med acai och hur gör man en riktigt god egen acaibowl?

Acaibäret liknar blåbär till utseendet men växer i sydamerika. Bäret är, precis som blåbäret, fullproppad med antioxidanten antocyanin, en hel rad med vitaminer som C,B, E och A. Dessutom innehåller bären gott om mineraler, exempelvis järn, magnesium, kalium och kalcium.

Bäret var så gott som okänt för 15 år sedan i större delen av världen. I Amazonas, där bäret växer, har man dock använt bäret som medicinalväxt mot exempelvis diarré, magsår och inflammationer i tarmen under årtionden. En rad hälsopåståenden har kopplats till bäret men aldrig egentligen bevisats. Sant är dock att det innehåller massvis av nyttigheter.

 

Recept:

1 st banan
100 g frysta acaibär (finns i välsorterade matbutiker)
1 dl hallon eller blåbär
0,5 dl lättmjölk
1 msk honung

 

Gör så här:
Mixa allt med en stavmixer till en konsistens som liknar frusen yoghurt. Häll upp i en skål och toppa med exempelvis skivad banan, kokosflingor och färska bär.