Foto: IBL

Citrusguide - vilken av vinterns frukter ska du ha till vad?

Så här års kan du komma hem med kassvis med citrusfrukter av mycket hög kvalitet. Men vad är skillnaderna på dem och vad kan man använda dem till? Vi ger dig en citrusguide att hålla i handen.


Inget doftar vinter lika mycket som en nyskalad apelsin. Och det är nu vi ska passa på att frossa i citrusfrukter eftersom de nu är i säsong, vilket innebär att de är saftigare och sötare än annars. Fruktdiskarna har de senaste åren lysts upp av allt fler sorters citrus, och det kan kännas mer än lovligt förvirrande för de som redan innan hade svårt med vad som är en satsumas och vad som är en mandarin. Vi reder ut det här syrliga snåret och tipsar om vad du kan göra med dina citrusfrukter.

Clementin

clementin
Clementinen – julens favorit. Foto: IBL

Julens riktiga stapelvara. Det här är den citrusfrukt som du förmodligen kommer att äta mest av under julhelgen. Liten och orange i skalet. Oftast är frukten lättskalad, helt kärnfri och riktigt söt – ingen slump att det är en favorit alltså.

Vad gör jag med den? Äter den, rakt upp och ner som den är. Annars kan du använda den till att göra en marmelad, till exempel tillsammans med riven morot. Ett kanongott tillbehör till stark ost.

Satsuma

satsuma
Satsuman är ljusare, ibland lite grön, och syrligare än clementinen. Foto: IBL

Den där lilla gula frukten som kommer tidigare på hösten än clementinen. Den är ofta lite grön i skalet trots att den här helt mogen. Skalet är tunt och satsuman är ofta syrligare i smaken än clementinen.

Vad gör jag med den? Använd satsumazest när du bakar eller lagar mat i stället för lime- eller citronzest. Det blir en lite annan, lite sötare, citrussmak.

Mandarin

mandarin
God smak men full av kärnor.

Om det är något du inte kommer att hitta i fruktdisken så är det mandariner. Om du vill köpa mandariner måste du leta dig in bland fruktkonserverna. Anledningen till det här är att frukten i sig är god, men så bedrövligt full av kärnor att ingen vill äta den som den är.

Vad gör jag med den? Pressa den. Smaken är fantastiskt god, och om du gör en juice av den slipper du kärnorna. Blanda i lite limejuice för en syrligare twist.

Blodapelsin

blodapelsin
Passa på att äta den aromatiska och mer spännande blodapelsinen när den har säsong.

Hittar du inte blodapelsin i affären, leta efter ”röd apelsin”. Sedan några år tillbaka har många affärer bytt namn på blodapelsinen för att vissa kunder tyckte att det lät äckligt. Blodapelsinen odlas på Sicilien och har en mycket kort säsong som börjar i december och håller i sig en bit in på våren. Fruktköttet kan vara alltifrån gult med små röda strimmor till mörkt vinrött. Blodapelsiner är mer aromatiska än vanliga apelsiner.

Vad gör jag med den? Använd den som en del i en fräsch och vacker citrussallad – den perfekta avrundningen på ett mastigt julbord. Filea apelsiner, blodapelsiner och blodgrape och rör ner i en skål tillsammans med lite mynta och sockerlag. Toppa med valnötter. Eller så skalar du bara och äter.

Tarocco

tarocco
Tarocco – drottningen av citrus.

Om du gillar apelsin och råkar på tarocco-apelsiner i affären – köp, och köp många. Enligt många är det här världens godaste apelsin som sedan ett par år glädjande finns att köpa även i Sverige. Fruktköttet är strimmigt rött och skalet tunt och lätt att få av. Smaken är inte lika kraftig och syrlig som hos blodapelsiner, utan söt men ändå aromatisk.

Vad gör jag med den? Du äter den. Som den är.

Kumquat

kumquat
Den lilla kumquaten äter du med skalet på.

En pytteliten citrusfrukt, som nästan ser ut som ett orange bär. Du äter den hel, med skal och allt, vilket ger den en syrligt söt och lätt besk smak.

Vad gör jag med den? Sylta dem och ät som tillbehör till grillade kycklingrätter eller fläskkött.

Minneola

minneola
Minneolan med sin typiska topp.

Om du någon gång har sett en mörkorange apelsin med en märklig topp i ena änden var det förmodligen en minneola. Om du, tidigt i vår, ser en igen – köp den. Minneolan är nämligen saftig, söt och kraftfull i smaken. Det blanka skalet är lätt att skala och frukten är i oftast helt kärnfri.

Vad gör jag med den? Skalar och äter den. Men om du vill hitta på något med den utöver det kan du testa att skiva den tunt, med skalet kvar, och lägga på kycklingdelar som du bakar i ugnen. En sötare variant av citronkyckling.

Grapefrukt

grapefrukt
Röd grapefrukt är inte lika bitter som den blonda varianten.

Större än en apelsin och med en besk underton. Den röda blodgrapen är sötare än den blonda och ofta väldigt god. Spana gärna efter blodgrape som kommer från Florida som är ljusare i fruktköttet och spelar i en annan liga än andra – saftigare och sötare.

Vad gör jag med den? Delar den och skopar upp klyftorna med en sked och äter som den är, eller gör en sallad på filead grapefrukt, avokado och tunt skivad rödlök. Gott till fisk och kyckling.

Text: Anna-Lena Pettersson, Elle mat & vin