Förläng livet med chili

Gillar du stark mat? Grattis! Flera studier pekar på att kontinuerligt äta chili, bland annat kan förlänga ditt liv.

Källan till chilins goda egenskaper är ämnet capsaicin, som också är orsaken till den brännande känslan du får om du äter chili. Ett flertal mindre studier, på både människor och råttdjur har visat att capsaicin bidrar till lägre blodtryck, lägre värde av det ”dåliga” kolesterolet och har en antibakteriell förmåga.

En av de största studierna genomförda, som publicerades i British medical journal, visade att personer som åt chili tre till sju gånger i veckan, hade en 14 procentig lägre risk att dö i förtid.  De som åt kryddstark mat en till två gånger i veckan hade en 10 procentig risk att dö i förtid.

Harvarddocenten Li Qu, som är en av författarna till rapporten menar dock att även om chili har många bra egenskaper, så kan det göra mer skada än nytta för personer med magsår eller som har problem med matsmältningen.

Capsaicin har också kopplats till högre ämnesomsättning. Studier på möss visade att de fick en ökad ämnesomsättning och inte gick upp i vikt trots en kaloririk diet. En annan studie, på människor, visade att capsaicin förstärkte mättnadskänslan, vilket minskar chansen att man överäter.