Cava, prosecco eller champagne? – Stowrs champagneskola

Det känns lyxigt, glamouröst och festligt. Vi skålar i champagne när vi har något att fira. Men varför är det så egentligen? Och ska mousserande endast serveras som aperitif eller kan det kombineras med mat? Vår sommelier Anna Edström Widén reder ut skillnaden mellan prosecco, cava, sekt och champagne och tipsar dig om hur du hittar din favorit.

Champagne, prosecco, cava, sekt – vad är egentligen skillnaden?

- Skillnaden är område, druvor och tillverkningsmetod:

 • Champagne & Crémant
  Champagne är mousserande vin som kommer från just distriktet Champagne i Frankrike, kommer det inte där ifrån får man inte kallade det champagne! Crémant är mousserande vin som görs på den traditionella metoden som kommer från andra delar av än just Champagne i Frankrike.
  Traditionella metoden innebär att den andra fermenteringen (jäsningen) sker i flaskan och kallas även champagnemetoden. För champagne används framför allt 3 druvor: chardonnay, pinot noir och pinot meunier.
   
 • Prosecco
  Prosecco är mousserande vin från norra Italien, här använder man inte den traditionella metoden utan andra jäsningen sker i ståltank (där man tillsätter socker och jäst). Generellt tycker jag att prosecco uppleves som sötare (vilket det också oftast är) och får toner som päron, tuttifrutti och mandel. Druvan man använder är glera.
   
 • Cava
  Mousserande från Spanien. Likt champagne görs cava på traditionella metoden, alltså att andra jäsningen sker i flaskan. Cava har inte någon ursprungsbeteckning, det innebär att det får tillverkas över hela Spanien och ändå får kallas cava. Cava måste göra av någon av följande druvor: pinot noir, chardonnay, macabeo, xarel-lo, grenache, parellada, malvoisie, trepat eller monastrell. När jag provar cava hittar jag en större ton av sälta än vad jag hittar i andra mousserande.
   
 • Sekt
  I Tyskland och Österrike kallar man mousserande vin av bättre kvalité för sekt men här måste inte andra jäsningen göras i flaskan. Druvor som används är framför allt riesling och grüner veltliner.

 

Vad utmärker ett bra mousserande mot ett dåligt mousserande?

- Jag tror att det är en smaksak och där tillfället mer bestämmer om det är bra. Har man ett festligare och mer högtidligare tillfälle kanske det passar sig med en årgångs-champagne medan fredagsfirandet kanske görs sig bäst med en prosecco. Pris är en faktor, såklart är det bättre kvalité på dyrare viner men med det sagt betyder inte det att det är ett bättre vin.

 

Har hört att det är skillnad på bubblorna, att vissa har större bubblor än andra, stämmer det?

- Ja det stämmer, det är tillverkningsmetoden som avgör hur bubblorna blir. För en prosecco finns det olika sätt att veta hur bubblorna är: Står det frizzante på flaskan innebär det att bubblorna är lätt pärlande men supmante är bubblor mer lika cava eller champagne.

Temperaturen är också en faktor –  ett kallt mousserande vin bubblar snabbare än varm. Glaset har också en påverkan. (Förr användes också champagnevisps för att avlägsna bubblor, kanske världens mest onödiga pryl om du frågar mig.)  

 

"Ett kallt mousserande vin bubblar snabbare än ett varmt. Glaset har också en påverkan."

 

Vilket glas ska man egentligen använda, det finns ju olika sorter, coupe, flöjt eller vinglas?
- Bubblorna blir mindre om man serverar det i coupeglas eftersom de har en större yta än ett högt champagneglas där bubblorna bevaras mer. Men vill man åt största upplevelsen av ett mousserande vin är ändå ett vanligt vinglas bäst, t.ex. från serien ouvertyr av glastillverkaren Riedel (som också används som vinprovarglas). Då kommer smak och doft fram bäst.

 

Ska mousserande serveras som apertif eller finns det mat som passar till?
- Vanligast är att man väljer mousserande vin till fördrink men jag tycker det passar till mycket. Champagne och mousserande vin som gjorts av traditionella metoden får ofta en mer brödigare ton vilket passar utmärkt till mat. Saltare snacks passar prima och fisk och skaldjur som ostron, räkor, löjrom mm. Eller varför inte servera till hummersoppan? Råraka med löjrom, rödlök och crème fraiche är en klassisk rätt om funkar utmärkt till mousserande vin.

Personligen tycker jag nästan att mousserande vin är som bäst efter en lång middag och när man önskar en uppfriskande känsla som mousserande bjuder på.
”Min gud jag dricker stjärnor” - Det lär munken Dom Pérignon’ ha sagt när han första gången smakade champagne.