Foto: Shutterstock/IBL

Cava, champagne och prosecco – det är skillnaden

Bubbel är för många det självklara valet när det nalkas helg eller festligheter. Men vad är skillnaden mellan de populära mousserande vinerna och vad passar bäst att servera till?


Mousserande vinerna har blivit allt populärare. I dag är bubbel också så mycket mer än bara champagne. Vi lär dig skillnaden på cava, champagne och prosecco och bjuder på de bästa tilltuggen till de olika dryckerna.

Bubbel i glas med hallon
Foto: Shutterstock/IBL

Cava

Det friska, läskande och omåttligt populära mousserande vinet från Spanien, har med sin höga kvalitet och förhållandevis låga pris kommit att bli världens mest exporterade bubbel. Cava tillverkas enligt den mer tidskrävande traditionella metoden där den andra jäsningen sker i flaskan, och lagras i minst nio månader, vilket ger vinet sina fina bubblor och en frisk känsla i munnen. Passar ypperligt både som umgängesdryck, till småplocket och till mat.

Avnjut cavan med saltare snacks eller småplock inspirerat av spansk tapas som läckra charkuterier och milda ostar. Fiskrätter och skaldjur av alla de slag får sig också ett ljuvligt lyft i kombination med det uppfriskande vinet.

Champagne hälls upp ur flaska till glas.
Foto: Shutterstock/IBL

Läs också: Enkel och snabb bjudmat – recept

Champagne

Champagne är för många förknippat med lyx och flärd och något man unnar sig när man vill ha den där lilla extra guldkanten på tillvaron. Champagne är världens mest kända mousserande vin och får bara produceras i distriktet Champagne i norra Frankrike. Champagne tillverkas precis som cava enligt den traditionella metoden och klimatet där druvorna odlas gör vinet friskt och ger det en hög syrahalt, vilket gör det en aning fylligare än andra mousserande viner. De flesta champagner tål flera års lagring.

Tänk på att inte kombinera champagnen med mat eller tilltugg som konkurrerar med bubblet. Här är det ju enklare desto bättre som gäller. Hårda ostar som parmesan, rökta korvar, salta snacks, löjrom, fiskrätter och asiatiska smaker gör sig fantastiskt i kombination med vinet. Även vit choklad gifter sig fint tillsammans med champagne.

Prosecco rose i champagneglas.
Foto: Shutterstock/IBL

Prosecco

Prosecco från norra Italien blir allt mer populärar bland de mousserande vinerna. Det är fruktigare i smaken än cava och billigare än champagne. Till skillnad från cava och champagne tillverkas prosecco enligt den så kallade charmatmetoden. Det innebär att den andra jäsningen sker i ståltank. Proseccon upplevs ofta som sötare och med något mer markerade bubblor.

Många tänker att jordgubbar och champagne är den perfekta kombinationen, men faktum är att de söta gubbarna faktiskt gör sig betydligt bättre ihop med prosecco. Det är den sötare smaken i proseccon som gör att bubblet är lämpligare ihop med frukter och bär än andra mousserande viner. Likaså Italiensk antipasti med goda charkuterier och ostar från Italien är det perfekta tilltugget att avnjuta tillsammans med ett glas prosecco.