Bjud in till fest på Thanksgiving

Få amerikanska högtider är så förknippade med mat som Thanksgiving den 24 november. Allt fler firar den faktiskt även i Sverige. Så varför inte låta dig inspireras av den storartade högtiden med anor från 1600-talet? 


Du känner säkert till att kalkonen spelar huvudrollen på matbordet. Det som ger den karaktär är fyllningen och såsen.

Fyllningen kallas stuffing och är egentligen mycket enkel sett till ingredienserna. En klassisk variant består av brödtärningar, lök, selleri, smör och lite salvia. Ibland svamp. Tricket är som så ofta vid spisen att få till exakt rätt balans.

Såsen, gravy, kan vara så enkel som en redning av stekspadet från kalkonen toppat med lite Worcestershiresås.

Kalkon – en självklarhet

För en riktig Thanksgiving-middag krävs utöver kalkonen åtskilliga tillbehör i form av frukt och grönsaker. Sötpotatis, majs, pumpa, kål, nötter och tranbär är vanliga inslag.

De något ovanliga tillbehören kommer sig av att det var de råvaror som fanns tillhands när den första Thanksgiving-måltiden lär ha ägt rum. Det var några år efter 1620 då en grupp puritanska pilgrimer anlände till det som idag är USA, från Europa. Efter en tid med dåliga skördar vände lyckan och festligheterna arrangerades för att fira den goda skörden. Idag är Thanksgiving en av de viktigaste helgerna i USA.