Foto: Shutterstock/IBL

Bartendern tipsar: Här är 9 drinktrenderna för 2018

Under 2017 slog drinkar med vinäger, grönsaker och olivolja stort. Men 2018 tar vi ett ännu större kliv ut i köket och kombinerar maträtter med drinkar med hållbarhet i fokus. Bartendern Josephine Sondlo guidar oss in i det nya drinkåret!


Josephine Sondlo är nordens bästa bartender.
Josephine Sondlo.

Josephine Sondlo, prisbelönt bartender med både en guldmedalj i de nordiska mästerskapen och en sjunde placering i världsmästerskapen för bartenders, vet hur en coctail ska blandas.

Enligt henne är 2018 året där hållbarhet och eget ansvar blir allt viktigare. De stora frågorna genomsyrar hela barscenen. Aktiva beslut inom hållbarhet, som sugrör i plast eller metall, blir allt mer betydelsefulla. Vi vill också allt oftare kombinerar gärna maträtter och drinkar.

Här är 9 drinktrender för 2018:

1. Te är den stora trenden

Trenden är redan stor och förväntas bli ännu större nästa år. Att servera cocktails i tekoppar var det första steget, nu gör vi drinkar med te som ingrediens. Det enklaste är att smaksätta ett sockerlag med te, något Josephine tror att vi kommer se mer av. För egen del säger hon att brinner lite extra för att återanvända teblad när hon smaksätter olika spritsorter.

– Jag håller till exempel på att pyssla med smakkombinationen havtorn och milky oolong, eller varför inte lapsang, saltkola och björnbär. Eller en te-variant på irish coffe!

Vill du göra en egen te-cocktail är det lättaste att smaksätta ett sockerlag med ditt favoritte.

2. Hemmabaren gör comeback

I dag är många mer tekniska – även i sitt hemmakök, och enligt Josephine märks trenden av även i hemmabaren.

– Man har ofta en större hemmabar än tidigare. Man gör kristallklar is i frysen hemma (eller beställer från en bar) och är generellt sett mer ambitiös när det kommer till att göra cocktails hemma. Cocktailen har blivit ett självklart inslag vid middagsbjudningar eller hemmafester. Eller i soffan framför Netflix!

Läs även: Isbitar med jordgubb och champagne

3. Tvätta sprit

Att tvätta sprit låter kanske konstigt men det handlar om att ge spriten en smak som kan vara svår att få till annars. Till exempel sprit med smak av brynt smör.

– Du bryner smör, blandar det med vald sprit (tänk mörk sprit), skakar om flaskan ordentligt och stoppar in i frysen. Alkoholen fryser inte men fettet stelnar och går lätt att separera. Och spriten är redo att användas och smakar brynt, ljuvligt smör.

4. Karamelliserade smaksättare

Nästa år vill vi karamellisera våra smaksättare. Och det behöver inte vara en självklar råvara. Josephine tipsar om att karamellisera allt från ananas, apelsin, kokos, banan och till och med tomat. Den karamelliserade smaksättningen kan sedan användas i sockerlag eller som smaksättning i sprit. Vad sägs om rom och karameliserad ananas?

Läs även: Så gör du karamelliserade popcorn

5. Zero waste

Hållbarhet genomsyrar samtliga trendrapporter just nu. Att ta vara på allt under produktionen för att minska avfallet är fundamentalt om vi vill ha en hållbar framtid.

– Zero waste innebär att du genererar med så lite avfall som möjligt. Om jag till exempel vill ha ananas i en av mina drinkar ser jag till att använda så mycket som möjligt av den i min drink, inte bara juicen utan även skalet och blasten. Ju mindre vi slänger desto mindre miljöpåverkan har vi, säger Josephine.

Drink med bland annat ananasskal och vassle från yoghurt. Recept: Josephine Sondlo. Foto: Penny & Bill
Drink med bland annat ananasskal och vassle från yoghurt. Recept: Josephine Sondlo. Foto: Penny & Bill

6. Sustainability

Sustainability är det större greppet som bland annat innefattar zero waste-cocktails. Men denna trend innebär att man som bartender tar ett större grepp om hela produktionsslingan och gör aktiva val i bland annat materialalternativ.

– Från att jobba med lokala producenter, odla egen mynta eller citronmeliss, till att inte använda sugrör av plast som till slut hamnar i våra hav, till att vara noggrann med att välja de ingredienser eller glas som har lägst påverkan på växthuseffekten. Barer har länge varit miljöbovar och sustainability-rörelsen strävar efter att minska den enorma miljöpåverkan vi har genom att tänka om kring det vi häller i våra glas men också skapa helt nya gästupplevelser baserat på det. Nyöppnade Cub i London är ett jättebra exempel på just det, menar Josephine.

Läs även: 5 smarta saker att göra med gammalt bröd

7. Levande bakteriekultur

Jäsning är enkelt att lyckas med hemma och nästa år blir det en stor trend att göra cocktails med levande bakteriekultur. Testa gärna att fermentera några av våra svenska bär som blåbär, lingon, rönnbär och kråkbär.

Läs även: Gör din egen kombucha

8. Lägre alkoholhalt

– Världens första alkoholfria sprit, Seedlip, släpptes nyligen vilket jag tror kommer göra det alkoholfria drickandet väldigt intressant, säger Josephine.

Vi vill dricka mer drinkar utan att för sakens skull dricka mer alkohol. Därför blir en av 2018 års trender drinkar med lägre alkoholhalt.

Läs även: Alkoholfri Gin & Tonic – 2 goda recept

9. Drinkar i kombination med mat

Vinet ställs åt sidan och istället dricker vi drinkar till maten. Knepet är titta på vad drinken innehåller och vad maträtten innehåller för att därefter hitta en gemensam nämnare.

– Anledningen till att en Bloody Mary är världens bästa brunchdricka är att brunchmat ofta är fet och salt och inte har jättemycket syra. I drinken har du ganska mycket krydda och hetta, lite syra från tomaten och massa umami, så drinken pallar att “bära” fettet och sältan från bakisbaconet och dom stekta äggen, säger Josephine.

Josephines tre bästa tips om du vill kombinera drinkar och mat:

1. "Det MÅSTE vare gott. Annars kan du lika gärna strunta i det."
2. "Hög syra i rätten behöver oftast någon form av sötma i drinken för att balansera upp."
3. "Grejen är balans. Se drinken som en sida av gungbrädan och maträtten som en annan. Du vill hitta en balans mellan smakerna, precis som att du vill ha balans i dina drinkar. Då blir det till att pussla lite och titta gärna på de klassiska reglerna när det kommer till att para vin med mat, de gäller oftast nämligen för drinkar och mat också."

Text: Thowe Larsson Wagner, ELLE mat & vin