Foto: Ellen Mörk

Baka en glutenfri saffranskladdkaka med grädde och lingon

En riktigt saftig saffranskladdkaka är ett säkert kort. Här är en variant utan gluten som är minst lika god som originalet med vetemjöl. Servera med grädde och lingon.


Du behöver: 

  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 dl majsmjöl
  • 0,5 – 1 dl rårörssocker
  • 100 g smör
  • 200 g vit choklad
  • 3 ägg
  • 2 msk vaniljsocker
  • 3 msk sirap
  • 1 påse saffran
  • Lite salt
  • Kokosflingor och smör till formen

Till servering: 

  • Grädde och lingon

Gör så här:

1. Ställ ugnen på 175 grader.

2. Blanda ihop alla torra ingredienser.

3. Smält smör och choklad. Rör ned ägg och sirap och blanda sedan samman chokladsmeten med de torra ingredienserna.

4. Smöra formen och strö i kokos, mycket godare än ströbröd.

5. Häll upp smeten och grädda i ugnen 15-20 minuter.

Låt kladdkakan stå i kylen 1-2 timmar innan den ska ätas. Servera sedan med grädde och lingon.

Foto: Ellen Mörk
Text: Malin Ny, ELLE mat & vin