Foto: Shutterstock/IBL

Åsas superknep för perfekt bakplåtspapper – slipper disk och kladd

Åsa Flodin, 35, tröttnade på att bakplåtspappret vägrade ligga still och maten brändes fast. Nu har hon hittat knepet som fungerar i alla lägen. “Det är så skönt att slippa bråka med pappret, det är en lättnad”, säger hon.


Så fort tillfälle ges lagar Åsa Flodin, 35, mat och bakar. Det har hon gjort i över tio år nu och allra helst bakar hon tårtor, bullar, kakor och godis. Favoriten är snabbhavrekakor som hennes 2,5-åriga son älskar.

– Mamma och mormor bakade alltid allting när jag var liten, så det hänger i. När jag sen flyttade hemifrån så kom intresset att baka till min egen familj, säger Åsa Flodin.

Åsa Flodin använder ett bra knep för bakplåtspapper.

Åsa Flodin bor i Borås och bakar så fort hon hinner. Bild: Privat

Men det är något som alltid har retat Åsa och naggat bakglädjen.

Bakplåtspappret har varit en stor källa till frustration. Det har aldrig legat stilla i formen och plåten. Det har varit svårt att få det ständigt korviga pappret rätt i hörnen och när det har glidit undan har kaksmet och mat bränt fast i plåten.

– Jag har svurit så mycket över det, när det ramlat ner i formen eller gått sönder. Man blir förbannat och vill bara strunta i det.

Superknep för bakplåtspapper

En dag när hon var extra frustrerad över bakplåtspappret, drog sig Åsa till minnes något hon hade läst på internet för längesedan. Det var knepet som skulle revolutionera hennes bakning – vattenknepet.

Det Åsa gör är att hon blöter upp ett vanligt bakplåtspapper under vattenkranen. Det ska vara genomblött som en disktrasa när det läggs på plåten eller i formen.

– Då blir det formbart och följsamt. Det lägger sig bättre i hörnen och över kanter. Det glider inte runt, utan ligger still. Men man får vara försiktig när man vecklar ut det så att det inte går sönder.

Åsa Flodins blåtar ser numera alltid ut såhär, men blött bakplåtspapper – ett bra knep.

Nu ser Åsa Flodins formar alltid ut såhär, med ett rejält blött bakplåtspapper på. Bild: Privat

Om Åsa exempelvis gör lasagne fortsätter botten att vara blöt, medan om hon gör brownies eller kaka i form eller långpanna så torkar pappret och bli styvt.

– Då är det bara att lyfta bort pappret. Det varken fastnar eller bränns vid någon mat eller smet. Det är smidigt, väldigt smidigt. Man slipper mycket frustration och man behöver inte några specialgrejer eftersom man oftast har vatten hemma.

Slipper disk och kladd

Nu behöver Åsa aldrig mer diska plåtar och formar eftersom ingen smet eller mat rinner ut som förr.

– Det var väldigt skönt när jag kom på det och nu slipper jag krångla med det här. Det är så skönt att slippa bråka med papper, det var en lättnad.

För att hjälpa andra med samma trubbel bestämde sig Åsa för att dela med sig av tipsen i en grupp med gamla och nya husmorstips på Facebook. Hennes inlägg har fått massor av likes, delningar och kommentarer.

– Det är många som är jättepositiva. De skriver att de inte har tänk på att göra så och att det är smidigt och smart. Visst är man inte ensam om knepet, men inte ens min mamma visste det som har bakat hela livet, säger Åsa Flodin.

Text: Cecilia Ahle, Allers