Foto: Shutterstock/IBL

Alla recept du behöver för ett lyckat afternoon tea

Afternoon tea är ett mysigt och lite lyxigt sätt att träffas och fika. Bjud på laxsnittar, saftiga scones, en ljuvlig mandelkaka och massor av sylt, lemon curd och clotted cream. Vi har alla recept för ett lyckat teparty!


Afternoon tea behöver inte vara krångligt. Vi listar några snabba, enkla och supergoda recept som gör din fika till ett riktigt teparty. 

afternoon-tea-recept-3
Snittar, scones och goda tillbehör som sylt och clotted cream. Det här kallar vi ett lyckat teparty! Foto: Pontus Ferneman

1. Laxsandwich med pepparrot

Underbar laxröra med härlig smak av pepparrot. Gillar man inte pepparrot kan man ta neutral färskost, det blir också gott.

6 dubbla

Ingredienser:
150 g varmrökt lax
1 litet äpple
1 msk crème fraiche
100 g färskost med pepparrot
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad gräslök
6 skivor mörkt bröd,
t ex kavring

Garnering
hackad gräslök

Gör så här:

1. Smula laxen och skär äpplet i små bitar. Blanda lax och äpple med crème fraiche, färskost, dill och gräslök.

2. Skär bort kanterna på brödskivorna så att du får rektangulära skivor.

3. Bred ett tjockt lager laxröra på hälften av brödskivorna. Strö över lite gräslök. Lägg de andra brödskivorna ovanpå och tryck till.

4. Garnera med lite gräslök.

afternoon-tea-recept
Små scones hör afternoon tea till. Foto: Pontus Ferneman

2. Miniscones

Scones ska ätas nygräddade! Supergoda med marmelad och clotted cream.

ca 10 st

Ingredieser:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g smör
1 dl mjölk
3/4 dl vispgrädde

Ugn 250°

Gör så här:

1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och fördela det i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt mjölk och grädde och blanda snabbt till en deg.

2. Rulla ut degen till en ca 2 cm tjock platta.

3. Tryck ut scones med hjälp av ett glas med ca 7 cm diam.

4. Lägg sconesen på plåt med bakpapper och grädda i ca 10 min.

Scones med sylt och clotted cream med jordgubbar på toppen.
Scones med sylt och clotted cream med jordgubbar på toppen. Foto: Shutterstock/IBL

3. Clotted cream

Clotted cream är ett klassiskt tillbehör till scones och smakar som ett mellanting mellan vispad grädde och smör. Lätt att göra men kräver en dags framförhållning.

Ingredienser:
6 dl vispgrädde

Gör så här

1. Häll grädden i en värmetålig skål och ställ den i en kastrull med sjudande vatten. Låt vattnet sjuda i ca 2 tim utan lock. Grädden får inte koka. Rör inte i den.

2. Ta upp skålen och ställ den kallt i minst 12 tim.

3. Ta upp det krämiga skiktet på ytan med sked. Rör denna massa slät och häll upp den i en serveringsskål.

afternoon-tea-recept-1
Hallon- och fikonsylt, clotted cream och lemon curd passar fint till scones. Foto: Pontus Ferneman

4. Hallon- & fikonmarmelad

Ljuvlig marmelad som passar fint till scones med lite clotted cream på. Mums!

ca 1/2 liter

Ingredienser:
4 färska fikon
200 g frysta hallon
1 msk vatten
1/2 vaniljstång
2 krm lakritspulver
250 g syltsocker

Gör så här

1. Skär bort stjälkfästet på fikonen. Skär fikonen i små bitar.

2. Lägg fikon, hallon och vatten i en kastrull.

3. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både frön och vaniljstång i kastrullen.

4. Koka upp och låt massan sjuda i 5 min. Rör om ett par gånger.

5. Rör i lakritspulver och syltsocker och låt koka upp. Sjud i ca 3 min. Ta kastrullen från värmen och lyft ur vaniljstången.

6. Häll marmeladen i väl rengjorda, varma burkar. Sätt på lock och låt svalna.

afternoon-tea-recept-2

Flädergrädde och bär gör den här mandelkakan riktigt lyxig. Foto: Pontus Ferneman

5. Mandelkaka med flädergrädde

Härlig kaka som smälter i munnen!

8 bitar

Ingredienser:
3 äggvitor, ca 1 dl
21/2 dl mandelmjöl
1 dl strösocker

Garnering
2 dl vispgrädde
3 msk konc flädersaft
hallon
jordgubbar
blåbär
citronmeliss

Ugn 175°

Gör så här

1. Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. Vänd försiktigt ner mandelmjöl och socker.

2. Smöra och bröa en kakform, ca 12x24 cm. Häll i smeten.

3. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Stjälp upp kakan på galler och låt den kallna.

4. Garnering: Vispa grädden och blanda med flädersaften.

5. Lägg färska bär på grädden. Dekorera med citronmeliss.

Texten publicerades först i Hemmets!