Gläns med kristyr - 4 smarta dekorationstips!

Kristyr är ett enkelt sätt att göra din bakning lite extra vacker. Mest självklart är pepparkakor men du kan också ge andra kakor lite extra glans med kristyren. Att göra kristyr är förvånansvärt enkelt, se Dansukkers film ovan hur du gör perfekt kristyr.

Förutom att det är gott med kristyr är det också ett kreativt sätt att julpynta på ett extra sött sätt.  Vi ger dig 4 inspirerande tips på hur du kan göra ätbara dekorationer.

1. Placeringskort

Baka placeringskort av pepparkaksdeg och skriv gästens namn med kristyr. De blir dessutom en extra liten godbit efter maten!

placeringskort pepparkaka

Du behöver:

  • Pepparkakor
  • Kristyr

Ingredienser Kristyr:
4 dl Dansukker Florsocker
1 äggvita
2 krm ättiksprit

Vispa samman florsocker, äggvita och ättiksprit till en fast, seg smet, helst med elvisp. Fyll i plastpåse och spritsa ut gästernas namn på pepparkakorna

2. Kak-kalender

cirka 50 st cirka 2 timmar

Kak-kalender

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl Dansukker Strösocker
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 200 g kylskåpskallt smör
  • 1 äggula

Kristyr

  • 4 dl Dansukker Florsocker
  • 1 äggvita
  • 2 krm ättiksprit

Arbeta ihop vetemjöl, socker, vaniljsocker och smör i en matberedare eller på ett bakbord. Tillsätt äggulan. Överarbeta inte degen. Ställ i kylen i minst 1 timmar. Sätt ugnen på 200 °C.

Kavla ut degen tunt, ca 2 cm. Stansa ut runda kakor.

Vispa samman ingredienserna till kristyren till en fast, seg smet, helst med elvisp.
Smält choklad.
När kakan är färdiggräddad och har svalnat brer du på kristyren och låter den stelna. Sedan skriver du siffrorna 1-24 på adventskakorna med den sälta chokladen. Eller skriv siffrorna 1-24 med kristyren direkt på kakorna.

 

3. Servettringar

Gör vackra servettringar av kristyr som blir ett sött inslag på det juldukade bordet.

servettringar

Kristyr
4 dl Dansukker Florsocker
1 äggvita
2 krm ättiksprit

Gör så här:
Rör ihop ingredienserna till kristyren i en skål. Vispa glasyren slät och fast med elvisp. Spritsa ut kransar på ett bakplåtspapper. Låt torka.

4. Kranskrage som julgran

kranskrage bordsdekoraiton

Ingredienser

500 g mandlar
500 g Dansukker Finkornigt Strösocker
4 äggvitor

Glasyr
2 dl Dansukker Florsocker
1-2 tsk kokande vatten

Gör så här:
Skålla, skala och mal mandlarna. Blanda mandlar och socker. Tillsätt äggvita och arbeta till en smidig deg. Rita cirklar i olika storlekar på baksidan av ett bakplåtspapper. Vänd på papperet och fördela degen runt cirklarna i 2-3 cm bredd.

Grädda kransekagan på nedersta falsen i ugnen i 175 °C i cirka 15 minuter. Låt rundlarna svalna på plåten och lägg dem i burkar med tättslutande lock så att de håller sig mjuka. Sätt samman kakorna till en julgran strax innan de ska ätas. Garnera med glasyr i valfria färger.

Mer tips och inspirerande recept hittar du på Dansukker.se