Foto: Shutterstock/IBL

7 vegetariska snittar till sommarens fester

Till sommarens fester och middagar är det perfekt att servera snittar. Här tipsar vi om sju vegetariska varianter.


Vill du ha mer grönt på buffébordet? Visst låter det gott med zucchinirullar eller tomat-spett som hämtat inspiration från kanderade äpplen?

1. Champinjonhattar

champinjohattar på fat på grön duk
Champinjonhattar är ett lite roligt tilltugg. Foto: IBL

Du behöver:
16 champinjoner
50 g rumsvarmt smör eller mjölkfritt margarin
1 dl olivolja
2.5 dl panko, ströbröd
2 dl riven parmesanost eller vegansk ost
2 rivna vitlöksklyftor
3 msk finhackad persilja
salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.

Ta bort foten på svampen och vänd sedan hattarna med hålet uppåt på en ugnsform.

Blanda ihop resterande ingredienser och fördela blandningen i hålen på svamparna.

Gratinera mitt i ugnen tills svamp och fyllning fått fin färg, ca 15 min.

2. Quesadilla med cheddar, majs och lök

Quesadillas på hönokaka
Caption

Du behöver:
2 Pågen Hönökaka
3 salladslökar eller ½ rödlök
1 dl majs
150 g riven cheddarost eller vegansk cheddarost
Smör eller olivolja till stekning.

Gör så här:
Lägg ut en av Hönökakorna med den bulliga sidan uppåt.

Strimla salladslökarna/skala och hacka rödlöken fint. Blanda samman lök, majs och ost. Fördela över Hönökakan.

Toppa med den andra Hönökakan, vänd med den bulliga sidan nedåt. Skär sedan på hälften.

Hetta upp ett mackjärn eller en stekpanna med smör eller olivolja. Grilla, eller stek sedan Hönökakan på medelvärme på båda sidor. Upprepa med den andra delen.

Skär de nystekta Hönökakorna i mindre tårtbitar – servera!

3. Kikärtshummus med pitabröd

Hummus och bröd på fat.
Låt gästerna dippa på festen! Foto: IBL

Du behöver:
1 förpackning kikärtor (konserv eller tetra)
2-3 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1-2 msk citronjuice
1/2 dl vatten
4 msk tahini (sesampasta)
2-3 krm spiskummin
2-3 krm svartpeppar
olivolja

Gör så här:
Häll av och skölj kikärtorna under rinnande vatten.

Skala och grovhacka vitlöken. Mixa kikärtorna i en matberedare med salt, citronjuice, vatten och vitlök till en slät konsistens. Tillsätt tahini, spiskummin, svartpeppar och mixa ytterligare någon minut. Tillsätt eventuellt lite extra vatten om röran känns för tjock.

Lägg upp i en skål och ringla över olivolja.

4. Svamp på spett

Svamp på grillspett toppade med färska kryddor.
Det gäller att hålla koll så man inte grillar svamparna för länge. Foto: IBL

Du behöver:
Svamp
Vitlök
Persilja
Olja

Gör så här:
Rensa och rengör svamparna.

Trä på svamparna på blötlagda spett.

Hacka vitlök och persilja. Pensla svamparna med olja och gnugga sedan in vitlök och persilja på svamparna.

Grilla spetten några minuter och servera dem sedan direkt.

5. Zucchinirullar

Zucchinirullar.
Enkelt och väldigt gott! Foto: IBL

Du behöver:
1 Zucchini
1 burk crème fraiche
1 citron, skalet (ev mer)

Gör så här:
Blanda crème fraiche och finrivet citronskal. Låt crèmen stå till sig ett tag.

Skär zucchini i tunna skivor. Bred ut crèmen på zucchiniskivorna, rulla ihop och låt stå i kylskåpet tills det är dags för servering.

6. Crostini med tomat

Crostini med tomat
Knapriga och väldigt goda. Foto: IBL

Du behöver:
4 skivor lantbröd
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
4 tomater, gula och röda
1/2 kruka basilika
salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 275°.

Dela brödskivorna i trekanter. Rosta dem 3-4 minuter i mitten av ugnen.

Gnid in ovansidan av brödet med vitlök. Brödet fungerar som rivjärn.

Dela tomaterna längs "midjan". Gröp ur kärnorna med en liten sked. Hacka tomatköttet och persiljan.

Blanda tomathack, persilja och salt. Fördela blandningen på brödet. Ringla olivoljan över.

7. Snittar med grönkål och fetaoströra

Recept>>

Snittar med grönkål och fetaoströra. Foto: Pågen

Du behöver:
100 g grönkål
1 vitlöksklyfta
75 g fetaost
1 msk crème fraiche
3 skivor Pågen Surdegsbröd LantToast
Smör eller olivolja till stekning

Gör så här:
Ta bort stjälken från grönkålsbladen och hacka bladen grovt.

Hetta upp en stekpanna med smör eller olivolja. Tillsätt grönkål och en hel vitlöksklyfta och stek i några minuter. Tillsätt några matskedar vatten och låt koka in. Smaka av med salt och peppar. Släng bort vitlöksklyftan och låt svalna.

Smula fetaosten i en bunke. Blanda ner grönkålen och crème fraiche.

Rosta bröden i brödrost. Bre ut halva röran på en skiva, lägg på en annan skiva och bre på resterande del av röran. Lägg på den tredje brödskivan. Skär i fyra lika stora delar.

Text: Hanna Carlsson, ELLE mat & vin