7 enkla recept på grillade desserter

Vi älskar dessert i allmänhet och på sommaren älskar vi desserter man kan lägga vi grillen i synnerhet. Här är sju enkla och ljuvliga efterrätter att bjuda på under grillkvällen.


Grillade marshmallowkakor

Mjukt, kladdigt och knaprigt samtidigt, mmm.

Goda efterrätter på grillen

Foto: garnishwithlemon.com Recept: ellematovin.se

25–40 st beroende på storlek.

Du behöver:
4 1/2 dl farinsocker
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g smör, rumsvarmt
2 ägg
6 1/2 dl havregryn
3 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
300 g hackad mörk choklad av bra kvalitet
marshmallows
grillpinnar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180°. Rör farin, strösocker, vaniljsocker och smör krämigt. Vispa äggen lätt.

2. Häll i äggen och havregrynen, rör om. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål. Tillsätt mjölblandningen och arbeta väl. Hacka chokladen grovt och rör ner den i smeten.

3. Forma små runda kakor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda kakorna 8–12 min beroende på storlek. Låt svalna.

5. Trä marshmallowsen på en grillpinne och låt var och en grilla dem tills de blir mjuka, det tar cirka 1–2 minuter. Lägg den grillade marshmallowsen mellan två kakor och tryck ihop.

Jordgubbsspett med brownie och marshmallow

Livet på en pinne!

Grillade jordgubbsspett med chokladbrownie

Foto: Ericassweettooth.com

Du behöver:
jordgubbar
en brownie eller valfri kaka, gärna i ugnsform
grillspett
marshmallows
chokladsås (valfritt)

Gör så här:

1. Blötlägg spetten om du ska grilla dem.

2. Stansa eller skär ut lagom stora bitar av brownien eller den mjuka kakan.

3. Varva jordgubbar, kakbitar och marshmallows på spetten.

4. Grilla snabbt.

5. Avsluta med att ringla över chokladsås.

Grillade nektariner med vaniljglass, honung och nötter

Det grillas nektariner som aldrig förr - och det här är ett av de allra bästa sätten att äta dem.

Recept på 7 grillade efterrätter

Foto: Whatsgabycooking.com Källa: ellematovin.se

4 personer

Du behöver:
6 nektariner
500 g vaniljglass
50 g hackad mörk choklad
50 g hackade nötter
4 msk flytande honung

Gör så här:

1. Dela och kärna ut nektarinerna.

2. Grilla dem mjuka och varma.

3. Lägg upp tre halvor på varje tallrik, lägg på en skopa glass. Strö över choklad och nötter och ringla över honung.

Grillad smulpaj med bär

Smulpaj är sommarens godaste efterrättsräddare. Funkar med de flesta frukter och bär.

Grilla smulpaj

Foto: IBL Recept: allas.se

4 personer

Ingredienser:
4 folieark, ca 40×40 cm
400 g blandade frysta eller färska bär
3/4 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
1/2 dl hackad mörk choklad
1/2 dl flagad hackad mandel
75 g smör
2 msk florsocker
färska bär
vaniljsås eller vaniljglass

Gör så här:

1. Forma foliearken till fyra skålar. Tina bären och fördela dem i folieformarna.

2. Blanda vetemjöl, havregryn, socker, choklad, mandel och smör. Arbeta ihop till en smulig deg och fördela ovanpå bären. Pudra florsocker över och ställ på grillen med indirekt glöd. Lägg på locket till grillen och låt smulpajerna bakas i ca 15 minuter eller tills bären börjar småputtra.

3. Garnera med färska bär och servera med vaniljsås eller en kula vaniljglass.

Gino på grillen

Gino är en enkel, fräsch och somrig klassiker som alla gillar.

Gino på grillen

Recept och foto: allas.se

Ingredienser:
10-12 jordgubbar, färska
2 bananer, skivade
3 kiwi, skivade
150 gram vit toblerone eller vit choklad

Gör så här:

1. Fördela frukt och bär i mitten på 4 ark aluminiumfolie. Finriv chokladen och strö ut över frukten. Vik ihop till foliepaket och lägg på grillen i 6–8 minuter, gärna med locket på om det är en klotgrill.

2. Servera med en kula vaniljglass.

Nutellapizza med bär

Vad gillar man inte med det här?

nutellapizza

Foto: IBL Recept: allers.se

Pizzadeg:
25 g jäst
3 dl vatten
1 msk socker
1 krm salt
½ tsk stött kardemumma
2 msk neutral matolja
1 dl kokosmjöl
ca 5 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl Nutella
5 dl bär
1 tsk potatismjöl
¾ dl vit choklad
¾ dl pistagenötter

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt fingervarmt vatten. Rör om tills jästen är upplöst.

2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och matolja. Blanda ner kokosmjöl och vetemjöl och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck degen med en bakduk och låt den vila i bunken i ca 40 minuter.

3. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut degen rektangulär, ca 18×35 centimeter. Lyft över degplattan på bakpappersklädd plåt. Vik upp degen runt om till en smal kant och tryck till så den fastnar. Den smala kanten gör att fyllningen inte rinner av brödet under gräddningen.

4. Bred ut Nutellan jämnt över degplattan. Strö potatismjölet över bären och blanda om varsamt så att bären blir jämnt mjölade runt om. Strö ut dem över krämen. Låt brödet jäsa i ca 30 minuter.

5. Grovhacka chokladen och pistagenötterna, strö det över pizzan och grilla på pizzasten under lock tills chokladen har smält och kanterna har fått lite färg, cirka 5-10 minuter.

Kladdkaka på grillen

Kladdkakerecept finns det lika många som det finns kompisgäng, men här är ett av våra favoriter (här anpassat för grillning). Rör ihop smeten, häll ner i en form och grädda på eftervärmen medan ni äter.

Lägg kladdkakan på grillen!

Foto: IBL Recept: ellematovin.se 

Du behöver:
50 g smör
2 ägg
2 dl mörkt muscovadosocker
1/2 dl matolja
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Gör så här:

1. Smält smör.

2. Vispa ägg och muscovadosocker luftigt, rör ner smör och olja.

3. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.

4. Häll ner i formen. Grädda kakan på grillen 10-20 minuter, tills kakan är fast i kanterna men fortfarande lite lös i mitten.

5. Servera med lättvispad grädde eller glass.

Text: Nina Nyström Femina.