Foto: Shutterstock/IBL

6 smarta lifehacks i köket som sparar tid och tålamod

Aldrig mer frysskadad glass eller vatten som kokar över. Vi har samlat sex smart kökstips som du kommer att sätta lite extra guldkant på tillvaron. 


Restaurangvärlden är en arena där kockarna arbetar på små utrymmen under tidspress. Då är det klart att de lär sig en del tricks som sparar tid utan att resultatet blir lidande. Här är några köksgenvägar som du kanske inte kände till. Eller som man ska ta med en nypa salt.

1. Kristallklara isbitar

Koka vattnet innan du häller det i formen så blir isbitarna helt klara. Det blir hur tjusigt som helst till fördrinken.

Isbitar i glas med lime.
Koka vattnet innan du häller det i tråget så blir bitarna snyggt kristallklara. Foto: Shutterstock/IBL

2. Koka flera ägg – samtidigt

Ägg är ju, som bekant, en av frukostlivets höjdpunkter. Men visste du att de går att laga i ugn?

Enligt mumsigast.se ska äggen gå i 160 grader i 15 minuter. Det är dock oklart om det ger lös-, mellan eller hårdkokta ägg.

Toast med avokado och ägg.
Lös, hård eller mittemellan. Alla har sin egen äggfavorit. Och den går att laga i ugn. Foto: Shutterstock/IBL

3. Få ut all saft ur citronen

Har du sett att stjärnkockarna i TV rullar citronen på en bänk innan de pressar frukten? Det gör de för att få ut så mycket fruktjuice som möjligt.

Citronsaft och halva citroner.
Rulla citronen mot köksbänken och krama ur allt. Foto: Shutterstock/IBL

Läs också: 22 enkla husmorstips att använda i köket

4. Kyl vinet med vindruor

Vinet i glaset kunde vara lite kallare men du vill ju inte lägga i isbitar och förstöra smakupplevelsen. Vad göra? Lösningen är att lägga i frysta druvor i glaset så får du kylan men riskerar inte smaken. (Det här tipset hänger visserligen på att du har frysta druvor från början men det är ju lätt ordnat.)

 

Frysa gröna druvor i martiniglas.
Frysta druvor håller vinet kallt utan att det blir blaskigt. Foto: Shutterstock/IBL

5. Träslev för på grytan

En kastrull du tittar på kokar aldrig, men så fort du vänder bort blicken så kokar den över.

Det finns dock ett enkelt knep för att slippa översvämning i köket. Lägg helt enkelt en träslev över kastrullen så kokar vattnet inte över.

Träslev med pastabit på gryta med kokande pastavatten.
Enkelt tips mot kokrelaterade översvämningar. Lägg en träslev på kastrullen. Foto: Shutterstock/IBL

6. Så slipper du stenhård glass

Enkelt. Lägg glassen i en påse i frysen. När du plockar ut glassen är den snabbare klar att ätas.

Par äter glass i soffan.
Aldrig mer frysskadad glass. Genom att lägg glasspaketet  påse innan man lägger in den i frysen så blir den snabbare klar att äta. Foto: Shutterstock/IBL

Text: Henrik Högström