6 härliga desserter som du kan förbereda dagen innan

Är det dags för fest? Eller vill du bara ha efterrätten färdig när det vankas helgmiddag? Dessa efterrätter går att förbereda i förväg och kräver minimal ansträngning strax innan servering.


1. Tårtor

De allra flesta tårtor blir godare och framförallt saftigare om de får stå i kylen en natt innan servering. Låt tårtan stå inplastad eller i en kartong för att undvika att den eventuellt drar åt sig andra lukter i kylskåpet. Gör ytskiktet, till exempel grädde och färska jordgubbar, på tårtan samma dag som den ska serveras.

Läs också: Så skär du en perfekt tårtbit varje gång

2. Pannacotta

Pannacotta är ett ofta uppskattat avslut på en god middag. Den är enkel att göra, frisk i smaken och står sig 1-2 dagar i kylskåp. Gör i ordning i portionsstorlek och plasta över glasen innan du ställer in glasen i kylskåpet.

Läs också: Efterrätt i glas: Pannacotta

hemgjord glass
Glass går utmärkt att förbereda. Foto: Shutterstock/IBL

3. Glass

Glass kan du enkelt göra själv och både gräddglass och isglass blir garanterat uppskattat som efterrätt. Gör glassen dagen innan och nyttja nattens alla timmar för att få glassen att frysa.

Läs också: Recept på hemlagad glass

4. Pajer

Många pajer går dessutom att tillaga veckan innan de ska serveras och sedan förvaras i frysen. Just citronmarängpaj går att förbereda till det sista steget som du alltså gör strax innan servering, nämligen att bränna marängen så den får en gyllene färg.

Recept: Syrlig citronmarängpaj med vispgrädde

5. Chokladmousse

Precis som med pannacotta kan du förbereda chokladmousse dagen innan, plasta över glasen och låta stå i kylskåpet under natten. Innan servering kan du med fördel riva mörk choklad över moussen.

Recept: Mousse á la magi –  två sorters mousse i glas

kladdkaka
Kladdkaka. Foto: IBL

6. Kladdkaka

Kladdkaka blir bara godare dagen efter, kanske är det för att ingredienserna blir saftigare precis som för tårtan? Ta ut kladdkakan ur ugnen 2-3 minuter innan den egentligen ska vara färdig och låt den sedan stå inplastad i kylen över natten. Kladdkakans mitt får en härligt seg chokladkonsistens som dina gäster kommer att älska.

Läs också: Våra bästa recept på Sockerkaka, kladdkaka & pajer