6 etikettregler du bör ha koll på

Har du koll på vett och etikett vid formellare middagar som exempelvis på bröllop? I de felsta fall räcker sunt förnuft men vid högtider krävs det ofta att man håller på gammal vett och etikett.


6 regler att ha koll på under en middagsbjudning:

1. Lägg bort telefonen

Idag verkar det som att ingen människa kan klara sig under en middag utan att slänga ett öga på telefonen. Det enda anledningen till varför den här regeln inte skulle gälla är om du väntar att viktigt telefonsamtal. Ha då telefonen på ljudlös med vibration och ha den i fickan. Om du får ett samtal går du först från bordet innan du tar det. 

2. Hantera servetten på rätt sätt  

När du sätter dig till bords kanske din första instinkt är att lägga ner servetten i knät. Det indikerar dock att du är riktigt hungrig och att du måste ha mat direkt. Låt istället servetten ligga på dess rätt plats, till vänster om tallriken, och vänta tills alla har satt sig ner. När värden eller värdinnan har lagt ner servetten i knät gör du detsamma. Är ni bara två vid bordet gör ni det när båda har satt sig ner. Behöver du lämna bordet under middagen, så kallat häva taffeln, lägger du servetten på stolen och ursäktar dig diskret.

När middagen är klar det vill säga när värdinnan eller värden bryter taffeln genom att lägga servetten till vänster om sin tallrik, lägger du servetten på samma plats som du tog den, till vänster om tallriken. Lägg den prydligt så att inga fläckar syns.

3. Vänta med att äta tills alla har blivit serverade 

Det kan vara svårt att vänta tills alla har fått sin mat, speciellt om du har beställt en maträtt som är rykande varm. Det spelar dock ingen roll, du väntar med att äta tills alla har fått sin mat eller tills de som inte har fått den än insisterar på att ni andra kan börja äta. 

middagsbord
Foto: Shutterstock/IBL

4. Använd rätt bestick 

Jobba dig inåt, brukar det heta. Använd besticken som är längst ut till den första rätten och lägg de sedan på tallriken när du är klar. Deesertskeden är alltid ovanför tallriken.

En enkel regel att komma ihåg om du är osäker på vilka glas och tallrikar som är dina vid bordet är regeln det fasta är till vänster och det flytande är till höger. Dina glas är således till höger om din tallrik och den tallrik som är ämnad till brödet finns till vänster. 

5. Låt besticken vila då och då 

Speciellt om du vill säga något. Att prata samtidigt som du har till exempel en kniv i handen eller ännu värre, att peka på någon med bestick i handen, är otroligt oförskämt. Lägg ner besticken då och då, njut av maten och ta en klunk av vinet (eller den dryck ni dricker). Stressa inte igenom måltiden. 

6. Skåla på rätt sätt

Beroende på vart i världen du befinner dig finns det olika regler som förväntas vid en skål. I Sverige skålar mannen alltid med sin bordsdam, damen till vänster och damen mitt emot. Glaset håller du i skaftet, aldrig i kupan och hålls cirka en decimeter under hakans höjd, aldrig över. Glasen ska aldrig klingas, bara föras några centimeter mot varandra som en fin gest. Titta den du skålar med i ögonen i ungefär en tiondels sekund och sätt ner glaset när du ser att den som initierat skålen gör det.