5 tips: så lyckas du med viltsteken

Så här i hösttider när jaktsäsongen är i gång blir en ordentlig viltstek av älg, hjort, rådjur eller vildsvin till helgen ett smarrigt alternativ. Vilt smakar dessutom fantastiskt ihop med annat som går att plocka i skogen så här års, såsom lingon, svamp och enbär.


Men tycker du det är svårt att få steken så där riktigt saftig? Eftersom viltkött innehåller ca 70% vatten gäller det att inte steka bort för mycket vatten. Här har du fem enkla tips för att lyckas!

  1. Investera i en bra stektermometer. Det är innetemperaturen i den tjockaste delen av köttet som du ska mäta. Olika detaljer ska ha olika temperaturer, ta reda på vilken temperatur som gäller för den del du vill laga till.
  2. Det bästa är att steka på låg värme under längre tid (110°C) men det går också bra att steka på hög värme under kort tid (250°C).
  3. Vill du steka på låg värme i ugn (110°C) ska du först bryna köttet i en stekgryta eller stekpanna innan du sätter in det i ugnen - då får du en fin stekyta.
  4. Marinera eller krydda köttet under och efter stekningen. Du behöver inte marinera innan du börjar steka eftersom köttet inte drar åt sig smak.
  5. Låt steken vila i aluminiumfolie vid sidan av spisen i 10- 90 minuter. Då stannar saften kvar i köttet.

Nedan hittar du några smarriga vilträtter på älg, hjort, rådjur och vildsvin som vi samlat ihop: