5 smarta knep för perfekt hembakt bröd

Att baka sitt eget bröd behöver inte vara svårt. Och om även om det tar sin lilla tid slår det köpebrödet alla dagar i veckan.


5 knep för att lyckas med ditt hembakta bröd:

1. Använd en baksten

Bakstenar är inte bara bra för hembakta pizzor, de kommer även att höja nivån på ditt hembakta bröd. Dels hjälper det brödet att jäsa, dels ger det en härligt spröd skorpa. Innan du lägger brödet på bakstenen bör du dock se till att både ugnen och bakstenen är uppvärmda till maximal temperatur. Räkna med att ge det ungefär en halvtimme. När du lägger brödet på stenen kommer det att börja jäsa på grund av värmen och gör det extra luftigt. Efter cirka tio minuter skruvar du ner ugnstemperaturen till det som står angivet i receptet. För ännu bättre resultat kan du ställa in en kopp med vatten i botten på ugnen för att göra det extra luftigt och sprött.

2. Fukta brödet innan gräddning

För att hindra skorpan från att torka ut och att spricka vid jäsning. För bästa effekt bör du fukta brödet precis innan du skjutsar in det i ugnen. Brödet blir dessutom extra saftigt och får en extra fin skorpa. Äger du inte en ångugn kan du ställa en ugnspanna med ungefär ett glas vatten i botten på ugnen samtidigt som du sätter in brödet. Fyll på med ytterligare ett glas vatten efter ytterligare tre minuter. Använder du ångugn ska du använda ångfunktionen de första fem minuterna.

pensla brödet
Foto: IBL Bildbyrå

3. Knåda degen ordentligt

Ett riktigt gott bröd behöver knådas ordentligt för att bli så där luftigt som du vill ha det. En vanlig deg ska gärna knådas ungefär en halvtimme för hand för att bli riktigt bra. Blanda alla ingredienser – utom mjölet – och häll sedan ut på arbetsbordet. Det gör inget att degen är kletig. För sedan in fingrarna under degen, lyft och daska ner i bordet. Dra sedan degen mot dig och vik på mitten.

Upprepa processen mellan 10 och 15 gånger tills degen blir elastisk och släpper från fingrarna. Forma sedan degen till en boll genom att vika den in mot mitten. Pudra en bunke med mjöl, lägg ner degen och pudra ytterligare lite mjöl ovanpå under tiden du låter den vila. Ännu bättre är att använda en hushållsassistent med brödkrok, då bör degen bearbetas mellan 10 och 15 minuter.

Läs också: Baka bästa brödet - underbara recept

4. Använd en stektermometer

De flesta äger en stektermometer, men faktum är att den kan användas till långt mer än att mäta temperaturen på ditt kött. Det allra bästa sättet att avgöra när brödet är klart är att sticka in spetsen på termometern i brödets mitt. Vetebröd är färdiga när de har en innertemperatur på 99–100 °C.
Rågbröd ska ha en innertemperaturen på 97–98 °C.

bröd
Foto: IBL Bildbyrå

5. Knacka på brödet

För att veta om brödet är färdiggräddat kan du knacka på det med knogen. Är det färdigt ska det kännas stumt och ge ett ihåligt ljud. En bra metod för att veta om brödet jäst klart är att försiktigt trycka fingret på degen. När det är färdigjäst ska det kännas stunsigt och återgå till sin normala form efter det försiktiga trycket.