5 sätt att färga äggen naturligt

Påsken närmar sig med stormsteg och det är definitivt hög tid att sätta på sig pysselhatten. Och vad sätter inte påskstämning  om inte färga ägg? Vi har tricken på hur du färgar äggen helt au naturelle.

Det finns gott om råvaror i kylen som både kan sätta färg på vardagen lika väl som på äggen.

  • Blåbär – gör äggen blågråa
  • Rödlök – äggen blir vackert rosaröda
  • Rödbetor – ger äggen en nästan chockrosa färg
  • Gurkmeja – japp, du gissar rätt, äggen blir gula!
  • Rödkål – en mer förvånande effekt då äggen blir blåa

Sähär gör du:

  1. Lägg i vald råvara i kastrull, häll i en skvätt vinäger eller ättika (det gör att färgen fäster bättre) och fyll på vatten. Psst! Vill du ha mönster på äggen kan du linda ett snöre runt äggen eller rita med vit vaxkrita innan du kokar dem.
     
  2. När vattnet kokar lägger du i äggen och kokar till önskad fasthet.
     
  3. Låt äggen svalna i i kasturllen tillsammans med koket. Desto längre de ligger i desto starkare färg.
     
  4. När äggen kokat färdigt kan du knacka äggen försiktigt så att skalet spricker men inte lossnar och sedan låta de ligga kvar i vätskan. Då får du en fin marmorering även när du skalar ägget.