Foto: Shutterstock/IBL

5 säsongsfavoriter som håller dig frisk

Vinterns grönsaker och rotsaker innehåller massor av nyttiga vitaminer. Här är fem säsongsfavoriter, fullproppade av nyttigheter som hjälper till att hålla oss friska i förkylningstider!


Tomater, jordgubbar och blåbär smakar som allra bäst under sommaren, då det är säsong för dem. Visserligen kan man köpa dessa livsmedel året om i butiken, men smaken är fattigare och priset högre än under sommarhalvåret.

Tur då att det finns en hel massa andra goda grödor som är aktuella under vintern och som vi kan njuta av under den mörka halvan av året. Att äta säsongsbetonat är bra för såväl hälsan som miljön och plånboken.

Här är fem vintergrödor som innehåller massor av nyttigheter:

1. Morötter

Nog för att morötter är goda också som spröda primörer, men vintermorötterna kan vara minst lika söta och knapriga. Nyttiga är de också! Morötter innehåller bland annat A-vitamin och antioxidanter. Dessutom är de rika på betakaroten, lutein som minskar risken för hjärtinfarkt och alfakaroten, som minskar risken att dö i förtid med hela 39 procent.

morötter
Morötter – rika på A-vitamin och antioxidanter. Bild: Shutterstock/IBL

2. Pepparrot

Pepparroten har använts under lång tid både i matlagning och som läkemedel. Pepparrot är rikt på C-vitamin och bakteriedödande växtämnen. Den är slemlösande och kan hjälpa mot exempelvis hosta och halsont. Faktum är att pepparroten ibland kallas för naturens penicillin! Ät gärna pepparroten råriven tillsammans med smält smör som tillbehör till kokt fisk, eller riv direkt över köttet.

pepparrot
Färskriven pepparrot, även kallad naturens penicillin. Bild: IBL Bildbyrå

3. Grönkål

Grönkål är riktig supermat! Den är fullproppad av vitaminer som stärker immunförsvaret och skyddar oss mot sjukdomar. Antioxidanten vitamin C är bra för hudens elasticitet, vilket motverkar rynkor. Lutein skyddar ögonen och minskar risken för hjärtinfarkt, och folat förbättrar vår kognitiva förmåga och förebygger demens. Dags för grönkålsfrossa kanske?

grönkål i smoothie
Grönkål är något av det nyttigaste vi kan äta den här årstiden. Bild: IBL Bildbyrå

4. Rödkål

Precis som sin kusin grönkålen, är rödkålen en riktig hälsobomb. Den är bland annat rik på C-vitamin, fibrer och järn. Dessutom anses rödkål ha egenskaper som skyddar mot cancer. Den innehåller också kalium, som har en blodtryckssänkande effekt och på så vis kan rödkål faktiskt minska risken för hjärtinfarkt. Alla antioxidanter som rödkål innehåller leder till minskad träningsvärk, förbättrad hjärnfunktion, bättre immunförsvar och sänkt blodsocker (tack vare ämnet pektin). Rensning av toxiner och slaggprodukter, är ytterligare exempel på positiva effekter som du kan få av att äta kål.

rödkål
Rödkål – vacker att se på och hur nyttig som helst! Bild: IBL Bildbyrå

5. Kålrot

100 gram kålrot innehåller 57 milligram C-vitamin, det vill säga mer än en apelsin! Kålroten är dessutom fiberrik och ger en skön mättnadskänsla. Dessutom kan kålroten hjälpa till att sänka GI-värdet, få bukt med en trög mage och har en positiv effekt på blodkärlen.

kålrot
Kålrot är en riktig vitaminbomb! Bild: Shutterstock/IBL

Källa: Säsongens bästa

Text: Minna Wallén-Widung, Året Runt

Här är åtta rescpet att inspireras av: