Foto: Shutterstock/IBL

5 knep för att baka det perfekta pajskalet

Paj är perfekt både till vardag och fest och går utmärkt att förbereda. Men för att lyckas med den perfekta pajen behöver du ett riktigt bra skal. Vi lär dig de bästa knepen hur man lyckas med pajskal.


Oavsett om du ska laga en matig paj eller en efterrättspaj ska du aldrig slarva med pajskalet.

Fördelen med paj är att det går utmärkt att förbereda pajskal. Du kan göra pajdeg i förväg och ha den i kylen över natten eller förgrädda pajskal redan dagen innan.

Här är 5 knep för att lyckas med pajskalet:

1. Baka ihop degen snabbt

Använd alltid kylskåpskalla ingredienser. Fettet ska vara kallt och fast när du bakar paj. Proffsen kyler till och med mjölet.

Följ receptet noggrant och försök att blanda ihop ingredienserna så snabbt som möjligt. Pajdeg som inte blandats för länge är oftare lättare att hantera. Försök därför att krama ihop ingredienserna så snabbt det går.

Pajdeg bakas i glasskål på vitt träbord.
Foto: Shutterstock/IBL

2. Smaksätt pajdegen

Pajdeg funkar förstås precis som den är, men om du vill höja pajen lite kan du smaksätta pajdegen med något som passar till. Prova lite finhackade örtkryddor, rivet citronskal, torkad smulad chili, curry, kanel, paprikapulver, ingefära, sesamfrön, finhackade nötter eller kanske parmesan.

3. Kavla degen riktigt tunn

För att lyckas med pajdegen och slippa en blöt botten är det viktigt att kavla eller trycka ut degen riktigt tunt. Var extra noggrann mellan botten och sidor.

Ett knep för att få degen riktigt tunn är att kavla den mellan två bakplåtspapper. Den ska bli mellan två och tre millimeter tjock. Dra sedan bort det övre bakplåtspapperet och använd det andra för att lägga degen över formen.

Person kavlar pajdeg på bakplåtspapper.
Foto: Shutterstock/IBL

4. Frys in pajskalet innan gräddning

För att få ett riktigt sprött 
och fint pajskal ska du frysa in pajskalet i formen en stund innan gräddning, tipsar Året Runt. Pajskalet kan med fördel stå i kylen eller frysen i upp till fyra eller fem timmar. Men det räcker med tio till femton minuter.

Om du vill förbereda pajskal och ha i frysen gör du bäst i att frysa den utkavlade pajdegen direkt i formen. Rådet är dock att packa in dem noga så att degen inte torkar i frysen. Grädda dem sedan så fort de tinat, skriver pajrecept.se.

5. Förgrädda med ärtor eller nagga

Oftast blir pajen bäst om du börjar med att förgrädda den. Enda gången det egentligen inte behövs är du har en väldigt torr fyllning.

Om du ska förgrädda ditt pajskal vill du att kanterna stannar på plats. För att kanterna inte ska kasa ner kan du klä formen med bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Fyll sedan formen med torkade ärter, ris eller linser. Förgrädda sedan pajskalet i mellan 5 och 8 minuter i 200 grader.

Lyst sedan bort papperet med ärterna. Eftersom ärtorna är förbrukade och inte kan användas till något annat är de utmärkta att spara till nästa pajbak, skriver Allers.

Har du inte tillgång till ärtor kan du nagga bottnen för att förhindra att den reser sig under gräddning.

Nu återstår det bara att fylla pajen med valfri smarrig fyllning!

Paj med tomat, kyckling och spenat i form på träbord.
Foto: Shutterstock/IBL