3 vita viner som passar perfekt till våren

Primörer, färsk fisk, skaldjur och lätta rätter. Till den ljusa våren lockas vi att äta mat som kommer med säsongen – och inget passar bättre till – än att servera än ett krispigt kylt vitt vin.


Vår sommelier Anna Edström Widén tipsar om 3 vita viner som gör sig perfekt till vårens mat:

1. Sauvignon blanc

Folkets favorit är perfekt till vårens signaturrätter!

Druvan bjuder på friska, oftast torra och aromatiska viner med inslag av sparris, nässlor, krusbär, svartvinbärsblad, citrus, passionsfrukt och grön paprika.    

Passar till: Bland annat fisk som till exempel abborre, havskräftor eller färska räkor och andra skaldjur. En klassik kombination är de våriga primörerna som grön sparris – vi hittar en även toner av just sparris i vinet. Sauvignon blanc passar också utmärkt att dricka precis som det är.

2. Riesling

Utmärkt till söta desserter!

Ger torra till söta viner men alltid med en högre fruktsyra och inslag av citrus, äpple, päron, blommor, honung och den druvtypiska tonen av mineral.

Passar till: Milda, friska rätter av fisk och skaldjur. Eftersom vinet är ett lättare vin bör det matchas till lättare rätter. Sötare rieslingviner kan passa utmärkt till friska och söta desserter.

3. Grüner veltliner

En lättare rökighet som passar tll tyngre rätter!

Grüner veltliner bjuder på lätta, friska och fruktiga viner. Vanliga inslag är päron, grapefrukt, tropiskt frukt, vitpeppar och honung. Ibland får druvan även en viss oljighet och även en lättare rökighet som fungerar bra till lite tyngre rätter.

Passar till: Fisk och skaldjur, lättare kött- och kycklingrätter, pasta- och grönsaksrätter.