3 saker du inte visste om julmaten

Vi tar ofta julen med dess traditioner för given. Men vet du varför vi har julskinka på bordet? Eller hur glöggen blev en jultradition? 

 

Därför har vi julskinka. Julskinkan kom fram på julborden under nationalromantiken, i slutet av 1800-talet. Traditionen har ingenting att göra med asa-trons gris Särimner, som somliga tror. Julgrisen härstammar istället från en gammal bondesed, som innebar att man slaktade en gris runt Lucia för att till jul slippa det salta griskött man annars åt. Saltningen var nödvändig för att bevara köttet.

 

Då började vi prata om julbord. Själva ordet julbord är inte heller särskilt gammalt. Det nämns första gången i Svenska Akademiens Ordlista 1919 och ordet liksom hela idén med julbord kom från borgerligheten.

 

Så blev glögg en jultradition Liksom många andra jultraditioner etablerades glöggens roll i jultider under slutet av 1800-talet. För även om det var vanligt med kryddat, varmt vin sedan flera hundra år var det inte förrän under slutet av 1800-talet som vinhandlare började sälja glögg. Ordet kommer från ”glödga”, som nämndes första gången i Sverige 1609.