Foto: Shutterstock/IBL

3 saker att tänka på när du ska dubblera recept

Ibland vill du göra fler portioner än vad favoritreceptet är avsett för. Ofta går det bra att dubblera receptet rakt av, men det finns också vissa saker att tänka på.


Många recept är avsedda för fyra portioner, men det går ofta bra att laga fler portioner.

Här är 3 saker att tänka på när du ska dubblera recept:

1. Var försiktig med vätska

Vätska är en av de saker där det sällan är en god idé att dubblera direkt. Välj i stället att tillsätta vätskan lite undan för undan, så att rätten inte blir alltför simmig eller såsig. 

vätska
Foto: IBL Bildbyrå

2. Tänk på smaksättningen

När det kommer till smaksättning och kryddningen kan det också vara bra att gå mer på känsla än receptet. Testa och smaka så det passar dig själv. Tänk också på att det alltid lättare är att krydda mer, än att ta bort det som redan börjat smaka för mycket.

kryddning
Foto: Shutterstock/IBL

3. Se över koktider

Tänk också på att tillagningstiden kan behöva justeras när du ändrar mägderna. På grund av detta är det sällan en god idé att dubblera recept på sylt och marmelad. Risken är stor att resultatet bli helt misslyckat eftersom koktid och vätskeförhållanden kan skilja stort.

justerar ugn
Foto: Shutterstock/IBL

Källa: Allas