Foto: IBL

3 rykande heta glöggdrinkar till julens fester

 

Ta ditt glöggmys till nästa nivå genom att vända ryggen åt Systembolagets färdiga glögg och istället koka egna glöggdrinkar. Bartendern Charlotte Halsius från Mr French visar hur.


Tricket som kommer att imponera på alla dina gäster som kommer på dina glöggkvällar är att göra egen glögg – och det är inte svårt. Resultatet blir läckra glöggdrinkar med spännande smaker och tillbehör.

Charlotte Halsius som jobbar som bartender på Stockholmskrogen Mr French, bjuder på sina godaste varma drinkar baserade på hemgjord glögg.

Drottningglögg, 10 glas

Du behöver:

1 flaska fruktigt rött vin
1 dl portvin
2 dl farinsocker
1 dl frusna blåbär
1 dl frusna lingon
2 kanelstänger
2 bitar pomeransskal

Gör så här: Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt dra i rumstemperatur över natten. När du ska servera värmer du upp glöggen försiktigt på låg värme. Garnera med kanelstång och servera gärna med sked så att man kan äta upp alla goda bär.

Porterglögg, 10 glas

Du behöver:

1 liter porter
3 dl röd söt Vermouth
3 dl lagrad favoritsprit (cognac, whiskey eller rom)
3 dl socker
6 torkade fikon
1 dl russin
4 kanelstänger
1 msk kardemummakärnor
1 dm hackad färsk ingefära

Gör så här: Lägg portern i en kastrull och låt sjud till vätskan reducerats till 2/3. Tillsätt övriga ingredienser (förutom sprit) och låt dra i rumstemperatur över natten. När du ska servera, värm upp glöggen försiktigt på låg värme. Sila eller plocka bort kryddbitarna. Tillsätt sprit.

Garnera med fikon och servera med russin.

Ljus vinglögg, 10 glas

Du behöver:

1 flaska halvtorrt vitt vin
2 dl gin
1 dl torr sherry
1 dl strösocker
1 msk kardemummakärnor
1 dm ingefära (färsk)
12 hela kryddnejlikor
2 bitar pomeransskal
10 krossade enbär

Tillbehör: Äppelskivor och skållade mandlar

Gör så här: Lägg alla ingredienser utom gin i en kastrull och låt dra i rumstemperatur över natten.

När du ska servera den, värm upp glöggen försiktigt på låg värme. Sila eller ta bort kryddbitarna. Tillsätt gin. Garnera med äppelskivor och servera med skållade mandlar.

Text: Anna-Lena Pettersson, Elle mat & vin