3 julgodis med whiskey

Sugen på att uppdatera det klassiska julgodiset? Med whisky i smeten får godsakerna en vuxen touch! Här är tre enkla recept på björnbärssylt, tryffel och kola.


December är en månad fylld av julbak och adventsmys. Vi både bakar och äter pepparkakor, lussebullar, kola, knäck och tryffel medan vi dricker glögg och julmust.

Lagom till jul har Glen Grant låtit kokboksförfattarinnan Eleonora von Essen experimentera med deras senaste whisky; Glen Grant 12 år. Resultatet är tre whiskydoftande godsaker som passar vuxna smaklökar.

– Godiset jag har tagit fram är för de vuxna vid fikabordet och innehåller mer mogna och intensiva smaker. Glen Grants 12-åriga passar jättebra i de här recepten och ger tryffeln, sylten och kolan det där lilla extra stinget, säger Eleonora von Essen.

Glen Grants 12-åriga whisky, 43 % innehåller tydliga smaker av exotisk frukt, brödig malt och uppfriskande citrus. Smaker som passar fint i glaset och julbaket. Whiskyn finns i Systembolagets ordinarie sortiment (nr 473) och kostar 379 kr.

1. Björnbärssylt med whisky och vanilj

whiskey-julgodis-1

1 liten burk

Du behöver:

250 g frysta björnbär
1 dl mörkt muscavadosocker
1 dl strösocker
3 cl Glen Grant 12 YO
1 tsk vaniljpulver
½ msk pressad citron

Till servering:

pepparkakor
ädelost

Gör så här:

Lägg allt utom citronsaften i en kastrull och låt koka under lock i 10 minuter. Mosa bären lite med en gaffel och koka utan lock i ytterligare 15–20 minuter eller tills sylten fått en härligt tjock konsistens (den stelnar ytterligare något i kylen). Ta av från värmen och rör i pressad citron. Häll upp på väl rengjorda burkar och kyl. Lägg krämig ädelost på pepparkakor och toppa med en klick sylt

2. Whiskytryffel med kaffe och apelsin

whiskey-julgodis-2

ca 16 st

Du behöver:

100 g mörk choklad
¾ dl grädde
1 tsk snabbkaffepulver
25 g rumstempererat smör
3 cl Glen Grant 12 YO

Till garnering:

100 g smält mörk choklad,
kanderade apelsinskal, finhackade (eller fint rivet skal av en tvättad apelsin)

Gör så här:

Finhacka chokladen. Koka upp grädden tillsammans med snabbkaffepulvret. Ta av kastrullen från värmen och häll i chokladen, rör tills allt smält. Rör i smöret och sedan whiskyn. Häll smeten i en liten form och ställ i kylen att stelna. Rulla smeten till kulor. Doppa dem i smält choklad och garnera varje tryffel med några finhackade bitar kanderad apelsin eller finrivet apelsinskal. Ställ i kylen att stelna.

3. Kola med brynt smör och whisky

whiskey-julgod-3

ca 50 st

Du behöver:

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
5 cl Glen Grant 12 YO
1 tsk vaniljsocker
½ tsk flingsalt

Gör så här:

Bryn smöret i en tjockbottnad gryta tills det blir gyllene och börjar dofta nötigt. Rör i vispgrädde, socker, sirap, whisky och vaniljsocker och rör om. Koka i ca 10–15 minuter eller tills smeten når en temperatur av ca 125 grader. Rör om då och då, men inte för ofta. Gör ett kulprov i kallt vatten för att testa konsistensen om du inte har termometer eller känner dig osäker.

Häll smeten i en liten form klädd med bakplåtspapper. Låt stå i rumstemperatur i ca 5 minuter och strö sedan över flingsalt. Låt stelna helt och skär i fina bitar med varm, lätt oljad kniv.

Text: Rose-Marie Söderlund, Elle mat & vin