Foto: IBL

3 härliga mellanmål med pumpa

Pumpor är inte bara fina som dekoration, de är också goda, nyttiga, mättande och en perfekt ingrediens i höstens goda mellanmål. Vi har recepten du bara måste prova! 


Behöver du ny inspiration till dina mellanmål? Har du hamnat i en aldrig stannande melliskarusell av färdiga bars och proteindrycker? Då är det dags att tänka om lite och omfamna hösten med kryddiga smaker och höstens måsteingrediens – pumpa!

Pumpan är en riktig supergrönsak sprängfylld av nyttigheter som gör gott och mättar bra. Till exempel innehåller pumpan kalium som dels hjälper blodtrycket att hålla sig på en hälsosam nivå och dels hjälper skelettet att hålla sig starkt.

I pumpor hittar du också massor av betakaroten som ger pumpan dess fina färg, och som är en kraftfull antioxidant och som kroppen själv omvandlar till A-vitamin.

Om du använder pumpa i matlagningen tillför du automatiskt nyttiga fibrer som magen älskar och som håller dig mätt länge.

Ofta kan man bli lite ställd inför recept som innehåller pumpa. Även om det blir en allt vanligare råvara i många kök, så vet vi inte riktigt hur vi ska använda den. Det enklaste är att göra en rejäl sats pumpapuré som du sedan kan frysa in i mindre portionsförpackningar i fryspåsar och plocka fram när du ska baka eller laga något med pumpa.

Så gör du pumpapuré

  • Köp en valfri pumpa, de smakar lite olika men se till att inte köpa en som är till enbart för dekoration. Testa till exempel Butternut, Delica eller Muscat.
  • Skär pumpan mitt itu, från stammen till botten.
  • Lägg båda delarna med skalsidan ner, på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen på 175 grader i cirka en timme, tills pumpan är mjuk.
  • Skrapa ur fruktköttet och kör det i en matberedare eller med en stavmixer till en slät puré.
  • Pressa purén genom en sil för att få bort eventuella trådiga bitar som är kvar.
  • Voilá! Färdigt och redo att frysas in
Pumpapannkakor med nötter och honung
Pumpapannkakor med nötter och honung. Bild: IBL

Härliga pumpapannkakor

Har du gjort bananpannkaka någon gång? Det här är liknande, men istället för banan, pumpa. Pannkakorna går jättebra att ha i kylen ett par dagar för att kunna slänga ner i en påse i väskan. Du kan också göra en större laddning och frysa in. Lägg dem i så fall i en matlåda med bakplåtspapper mellan så att de går att dela. De är jättegoda varma, men går också bra att äta kalla.

Till 2–3 pannkakor behöver du:

  • 1 dl pumpapuré
  • 1–2 ägg (beroende på hur stora de är)
  • 2 msk mjöl
  • En nypa salt
  • Lite kanel och mald ingefära
  • Smör eller olja att steka i

Gör så här: Vispa ihop alla ingredienser i en bunke. Stek små plättar i en stekpanna med lite smör eller olja. Lägg gärna på ett lock när pannkakorna steker för att de ska bli färdiga snabbare och inte hinner brännas. När smeten på ovansidan börjar stelna vänder du pannkakan. Ät dem med en klick yoghurt och lite nötter eller bara som de är.

Kryddig pumpasmoothie.
Kryddig pumpasmoothie. Foto: IBL

Kryddig pumpasmoothie

Pumpan har en mild och god smak som passar jättebra att mixa ner i en smoothie. Extra god blir smoothien om du gör den lite kryddig med kanel, ingefära, muskot eller kardemumma – det du än gillar bäst.

Till en smoothie behöver du:

  • ½–1 dl pumpapuré
  • ½ banan
  • ½ dl naturell yoghurt
  •  ½–1 tsk lönnsirap
  • ½ tsk kanel, ingefära, kardemumma (välj en eller blanda)

Gör så här: Häll ner alla ingredienser i en mixer eller en kanna och mixa med stavmixer. Mixa tills allt är väl blandat och fluffigt.

Tips! Gör en smoothie bowl på pumpasmoothien och toppa med skivad banan, pumpafrön, pekannötter och blåbär. Kan vara världens godaste frukost!

Pumpabars toppade med nötter.
Pumpabars toppade med nötter. Foto: IBL

Läckra pumpabars

Det finns väl inget bättre ta-med-mellis än en hemgjord bar. Gott både som tilltugg till kaffet och som snabbt mellanmål efter träningen.

Till 20 bars (de går jättebra att frysa in) behöver du:

  • 4 dl pumpapuré
  • 1 dl kokosolja
  • 4 dl havregryn
  • 2 ½ dl pumpafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk malen muskot
  • Lite honung eller lönnsirap
  • Eventuellt nötter att toppa med

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att blanda ihop alla våta ingredienser och kryddorna. Rör sedan ner pumpafrön, solrosfrön, havregryn och kokosolja. Blanda allt väl. Blir den väldigt rinnig kan du tillsätta lite mer havregryn.

Häll smeten i en smord ugnsform och sprid ut dem jämnt. Toppa gärna med dina favoritnötter. Baka i ugnen i cirka 20 minuter. Ta ut den ur ugnen och låt svalna. Skär i bitar och frys in alla utom den du äter direkt.

Tips! Vill du ha protein i dina bars går det jättebra att byta ut lite av havregrynen mot osötat proteinpulver, gärna med vaniljsmak.

Psst! Om du inte vill eller kan äta pumpa kan du byta ut pumpapurén i recepten mot mosad banan eller naturell morotspuré.

Text: Anna-Lena Pettersson, Måbra