Foto: IBL

15 saker du inte visste att man kunde frysa

 

Det är dyrt och dumt att slänga mat. Miljön och din plånbok kommer att tacka dig om du tänker ett varv till vad du skulle kunna frysa in och spara till senare.


Frysen är rena rama pengamaskinen! Eller, i alla fall nästan. Du kan spara rejäla pengar och tid, för att inte tala om att du sparar på miljön, om du fryser in matvaror som blivit över i stället för att slänga dem i sopen. Men det är inte bara lunchlådor du kan stoppa i frysen. Här är 15 matvaror du kanske inte trodde gick att frysa. Och några som du kan frysa på ett fiffigare sätt.

1. Ost

parmesan

Ok, du vet säkert att man kan frysa ost, både hela bitar och riven ost. Men om du ska frysa riven ost kan du med fördel blanda ner lite majsstärkelse eller mjöl i osten innan du stoppar den i frysen. Då förhindrar du osten att klumpa ihop sig. Om du till exempel älskar parmesan kan du passa på när du hittar bra ost till bra pris, riva ner den, blanda med en matsked mjöl och stoppa i frysen. Då blir det inga problem att strö lite ost över din pasta när du vill. Och osten håller i flera månader.

2. Vin

vin

Vinslattar kan du frysa in i istråg och använda när du ska laga mat med vin. Såväl vitt som rosé och rött funkar. Mousserande klarar ju inte att behålla bubblorna, men beroende på vilket vin det är kan det funka att använda som vitt matlagningsvin om du fryser in det.

3. Nötter

frysa in nötter

Nötter innehåller mycket fett och fett kan härskna. För att undvika detta kan du förvara dina nötter i frysen. De får i princip evigt liv och kan plockas direkt från frysen in i munnen.

4. Chips och andra snacks

frysa in chips

Jodå, det som blir över i skålarna på festen går utmärkt att frysa in i stället för att trycka i sig det för att det ska gå åt eller kasta det i soporna. Chipsen kan du sedan äta direkt från frysen, de blir superknapriga och goda.

5. Choklad och annat godis

frysa in choklad

Vid stora godishelger, som jul och påsk, kan det kännas övermäktigt att sätta i sig allt godis. Lägg då det överblivna godiset i påsar och frys in så undviker du att det torkar och att chokladen blir vit och trist.

6. Deg

frysa in deg

Plötsligt blir man sugen på kakor men man orkar ju inte börja baka så här på kvällen. Tänk om man hade små bollar av deg i frysen som man bara kunde plocka fram och grädda… Exakt! När du bakar, gör en dubbel sats och frys in hälften i små bollar så kan du plocka fram och grädda så många du vill ha just då.

När det gäller bröddeg och pizzadeg, rulla ihop degen till en boll och rulla in i plast innan du fryser den.

7. Kaffe

frysa in kaffe

Om du inte dricker kaffe jätteofta, eller bara bjuder gäster på det när du har middag, kan du med fördel förvara kaffepulvret i frysen. Då behåller det smaken bättre.

8. Mjölk och grädde

frysa in mjölk

Om du ska resa bort och inser att du har en hel liter mjölk i kylen som kommer att må dåligt när du kommer hem – frys in den. Den klarar sig alldeles utmärkt. Men den tar god tid på sig att tina, så ta fram den i god tid innan du ska använda den igen. Grädde som blev över när du gjorde sås eller tårta överlever också utmärkt i frysen.

Både mjölk och grädde mår bra att av skakas när den har tinat så att du är säker på att den inte har skiktat sig.

9. Ägg

frysa in ägg

VA!? Frysa ägg!? Ja, det är just vad du kan göra! Även om ägg har löjligt lång hållbarhet om du har dem i kylskåpet, kan du säkra upp genom att frysa dem. Stoppa inte in dem med skalet på, utan knäck ner äggen i ett extra stort istråg och frys in. Sedan kan du ta ur äggen och lägga i en påse som du har i frysen. Perfekt för äggröra eller bakning. Äggen måste vara råa för att klara av att frysas.

10. Såser och röror

frysa in sås

Överbliven tomatsås från pizzabaket eller en halv burk pesto kan kännas lockande att slänga, men gör inte det. Plocka fram ett istråg och ös över det överblivna och frys in. Funkar lika bra med till exempel hummus, chilipasta och sambal oelek.

11. Frukt och bär

frysa in bär

Om du har trött frukt som börjar sjunga på sista versen, skär upp den, stoppa den i en påse och vips har du en smoothiepåse i frysen. Perfekt att ta fram när det vankas smoothie till frukost eller bananglass till efterrätt. Du kan också frysa in hela bananer, med skal och allt, som börjar bli lite väl bruna. Dem kan du sedan ta fram när du hittar lite tid över för att baka ett bananbröd. Och frysta vindruvor smakar som Piggelin!

12. Grönsaker

frysa in grönsaker

Finskurna grönsaker som paprika, chili och lök går jättebra att frysa in, till exempel om inte allt gick åt vid taco-middagen. Om du har fått spenat över i en påse och den börjar se lite vissen ut, mixa den med lite vatten och gör spenatkuber i ett istråg. Bara att pluppa ut så mycket du behöver till din gröna smoothie eller vegetariska lasagne.

Avokado går också bra att frysa, så den där halva avokadon som blev över behöver inte ligga och bli brun för att sedan slängas. Droppa lite citron på den och stoppa i en påse i frysen. Köper du ett nät med avokador som börjar nå den kritiska punkten av ”ÄT MIG NU!” går det fint att stoppa dem i frysen. Men – konsistensen kan ändras, så spara dina frysta avokador till när du ska göra guacamole.

13. Örter

frysa in örter

Om du har köpt en kruka basilika och det står i receptet att du ska använda fem basilikablad så är det lätt att vattna på plantan ett tag och samtidigt se den bli tröttare och tröttare, framför allt på vintern. På sommaren kan du, med lite tur, sköta om dina färska örter utomhus och få dem att leva länge.

I stället för att låta dem förgås kan du plocka av alla blad och frysa in i små zippåsar. Kom ihåg att märka påsarna bara så att du kommer ihåg vad det är för örter du har i påsarna. För att få dem att behålla smaken och stinget längre kan du finhacka dem, blanda med olivolja och frysa in.

14. Gryn och mjöl

frysa in mjöl

Bakar du – ibland? Och så har du skafferiet fullt av påsar med olika gryn och mjöl som du inte använder så ofta och plötsligt har de blivit för gamla. (Ja, mjöl kan bli för gammalt). Förläng hållbarheten på varorna genom att hälla över dem i fryspåsar och stoppa i frysen. Se bara till att märka påsarna noga.

15. Ris och pasta

frysa in ris och pasta

Du kan spara massvis med tid om du har fryst ris och pasta hemma när du ska laga middag, framför allt om du ska laga råris som kan ta en stund att tillaga. När du väl kokar ris, laga mycket och frys in! Pasta är kanske mer rimligt att frysa in om du har råkat laga för mycket. För att den ska bli godast, blanda den inte med såsen, utan frys in den ensam.

Foto: IBL

Text: Anna-Lena Pettersson, Elle mat & vin

Inspiration från One good thing by Jillee, A mindful mom