12 saker du inte visste om choklad

Adventstid och juletid närmar sig med stormsteg och vi längtar till att vi får frossa i praliner, ischoklad och tryfflar. Choklad och jul går helt enkelt hand i hand.

Men hur mycket vet du om choklad - egentligen? Visste du till exempel att choklad i stort sett är en grönsak och att Sverige började att tillverka chokladkakor och praliner redan 1872?

Här är 12 saker du kanske inte visste om vårt favoritgodis. 

1. Vit choklad är smaklös
Vit choklad skiljer sig från vanlig choklad på det sättet att det endast är fettet från kakaobönan som används till tillverkning, inte själva kakaomassan. I övrigt tillverkas den precis som brun choklad och resultatet är en nästan vit choklad. Den brukar smaksättas med vanilj eftersom kakaosmöret i sig nästan är smak- och doftlöst. 

2. Choklad är gammalt 
Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika åtminstone sedan 600-talet av mayaindianer, och bönorna tros ha använts i åtminstone 2 500 år. 

3. Mjölkchoklad är den värsta miljöboven
Mjölkchoklad har cirka tre gånger så stor miljöpåverkan som mörk choklad, visade en studie från 2011 vid Institutet för Livsmedel och Bioteknik som beställts av Livsmedelsverket. 

4. Kakao har använts som valuta 
Aztekerna använde kakaobönor som betalningsmedel och bönorna var en eftertraktad bytesvara i hela Centralamerika. Det sägs också att aztekernas siste härskare, kung Montezuma, hade ett lager om nära 1 000 ton torkade kakaobönor vilket var en otrolig förmögenhet på den tiden. 

kakaoböna
Choklad kommer från kakaobönan så med lite god vilja kan vi nästan säga att choklad är en grönsak.

5. Choklad är (typ) en grönsak 
Choklad är ett samlingsnamn för livsmedel som är baserade på kakaobönan och bönan framställs av kakaoträdet Theobroma Cacaos frukt. Så med lite god vilja kan vi faktiskt kalla choklad för en grönsak. 

6. Britter skapade den första chokladkakan 
1828 upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första mer fasta chokladbiten kunde tillverkades 1847 av The Fry & Sons shop, ett brittiskt chokladföretag.  

7. Varm choklad var den första chokladdelikatessen 
Det var vanligt att koka varm choklad i både den mexikanska och aztekiska kulturen bland framstående personer, men smaken var inte alls som den är idag och drycken kryddades ofta med chili och vanilj. 

8. Mjölkchoklad skapades i Schweiz 
Daniel Peter skapade den första riktiga mjölkchokladen 1875, efter att ha testat sig fram i över åtta år. Kondenserad mjölk visade sig vara nyckeln för att receptet skulle funka. 

9. Det krävs 600 bönor för 1 kilo choklad
För att göra ett kilo choklad krävs det mellan 300-600 kakaobönor, vilket motsvarar ungefär mellan 10 och 20 kakaofrukter. 

10. Nästan all choklad kommer från Afrika 
Cirka två tredjedelar av all kakao framställs i Västafrika, med 43 procent i Elfenbenskusten. 

11. Kakaoträd kan bli 200 år gamla 
Kakaoträden kan bli så gamla som 200 år men producerar bara kakaobönor i 25 år. 

12. Choklad smälter ovanligt fort 
Choklad är den enda ätbara substansen som smälter vid cirka 33 grader, vilket kan förklara varför den smälter så snabbt på tungan.