Foto: Shutterstock/IBL

11 sätt att använda ätbara blommor i matlagning

Blommor är inte bara dekorativa, många av dem går dessutom att äta. Här tipsar vi om elva olika sätt med allt från vacker kakdekoration till en ny ingrediens i peston.


Blommor används i sallader, på smoothiebowls eller som dekoration på efterrätter. Men det finns många fler sätt att använda och tillaga dem.

Du behöver inte ens vara trädgårdsexpert eller köpa särskilda plantor för att lyfta din mat med ätbara blommor. Ta vara på blommorna i din närhet, kanske finns de redan i din trädgård?

11 sätt att använda blommor i maten:

1. Smaksätt kryddsmöret

Kryddsmör kan varieras i oändlighet, det är mest en smakfråga. Ett enkelt sätt att få det att se lite roligare ut är att strössla över blomblad tillsammans med lite färska kryddor, chiliflakes och grovmald peppar i olika färger.

Blomsmör
Foto: Shutterstock/IBL

2. Frys in istärningar

Ett superenkelt sätt att göra sommarens drinkar lite festliga, för att inte tala om hur glada barnen blir av några bitar blomsteris i saften - eller isglassen.

3. Smörstek blommor

Den vackra dagliljan funkar utmärkt att steka i lite smör, precis som rödklöver-blommor och även den lite mindre smickrande maskrosen (knopparna).

4. Ha blommor på mackan

Gör sommarens finaste kanapéer och snittar genom att strössla över små nätta blommor. Lite pepprigare sorter som indiankrasse är utmärkta smakkompisar med exempelvis färskost eller avokado.

Blommor på mackan.
Foto: Shutterstock/IBL

5. Koka blommorna

Kronärtskocka i all ära - men har du provat att koka solrosor? 5-10 minuter i lättsaltat vatten är allt som krävs - servera med exempelvis lite citronsmör och ett gott bröd.

6. Prova pesto på ogräs

Nyttja ogräset! Kirskål, nässlor och maskrosor funkar utmärks att göra smakrik pesto på.

7. Använd marinad och inläggningar

Imponera på midsommar med en vacker blomstersill eller prova att ge köttet en spännande touch av lavendel!

8. Koka marmelad på rosor

Rosor och lavendel (och till och med maskrosor!) är utmärkta smaksättare i marmelader.

Marmelad med rosor
Foto: Shutterstock/IBL

9. Blommiga pannkakor och omeletter

Överraska barnen genom att strössla ner vackra blommor i pannkakan eller omeletten precis innan servering.

10. Fritera pumpablommor

Friterade squash- och pumpablommor är både fint och ljuvligt gott. Prova gärna att fylla med ricotta och parmesan eller en kryddad färskost så lyfter du smaken ytterligare.

11. Dekorera kakorna med blommor

När du bakar småkakor, testa att dekorera med exempelvis violer eller penséer. Pensla de färdiga kakorna med ett tunt lager äggvita, tryck fast en blomma, pensla sedan försiktigt ett lager äggvita till. Avsluta med att pudra mer lite florsocker för en vacker och förseglande effekt. Kul pyssel ihop med barnen och garanterat uppskattat på kalaset.

Tårta med frukt och blommor.
Foto: Shutterstock/IBL

7 ätbara blommor du kanske redan har i trädgården

  • Penséer - en av de vanligaste ätbara blommorna, men som många kanske missar.
  • Kryddtagetes - både blad och blomma går att äta och smakar milt av citron.
  • Ringblomma - häftig look och lite kryddig smak.
  • Doftpelargoner - finns i en uppsjö av olika sorter och smaker.
  • Rosor - karakteristisk smak som kanske bör användas med försiktighet. Vissa älskar, andra inte.
  • Lavendel - var försiktig med mängden, så att det inte blir för "parfymigt".
  • Ingen trädgård eller balkong? Kanske både vackrast och enklast av alla är indiankrasse - mild och god, lite pepprig smak som ger många användningsområden. Enkel att odla i en kruka eller liten blomsterlåda hemma i fönsterbrädan.

Text: Nina Nystrom ELLE mat & vin