11 saker du inte visste om rabarber och 8 oemotståndlig recept!

Med våren kommer den första rabarberskörden och vi kan äntligen njuta av den mångsida grönsaken. Men vad vet du egentligen om rabarber? Briljera nästa gång du bjuder på en rabarberpaj med 11 saker du inte visste om rabarbern:

 

1. Rabarberväxten kommer ursprungligen från Ryssland, Mongoliet och norra Kina där den har odlats i över 5000 år. 

2. Den är en grönsak, fast rabarbern används oftast på samma sätt som frukt och bär.

3. Historiskt har rabarber använts som medicin. Stjälkarna torkades och maldes till pulver mot förstoppning. 

4. Först på 1600-talet kom rabarbern till Sverige. 

5. På 1700-talet åts denna vårprimör rå och kryddad med salt och peppar till lammstek. 

6. När socker blev billigare på 1800-talet gjorde rabarbern entré som en uppskattad ingrediens i efterrätter. 

7. Rabarber är rik på C-vitamin och under båda världskrigen när fruktimporten var begränsad åts rabarber för att minska risken för C-vitaminbrist. 

8. Det finns ca 100 rabarbersorter.

9. Den vanligaste sorten i Sverige heter Viktoria och har gröna stjälkar. 

10. Rabarbern är mycket användbar och god i bland annat pajer, kakor, bullar, muffins, kräm, mousse, fromage, glass, saft, sylt, marmelad, chutney, salsa och smoothie. 

11. Rabarber innehåller oxalsyra som är giftigt i stora mängder och kan skada njurarna. Personer med anlag för njursten och småbarn bör inte äta rabarber.  

 

Här hittar du 8 oemotståndliga recept med rabarber: