Foto: Shutterstock/IBL

10 saker att tänka på under rötmånaden

Rötmånaden är den tid på sommaren när många livsmedel håller sig sämre. Här är tio användbara råd att följa under den kritiska perioden.


Rötmånaden är ett begrepp i Bondepraktikan och står för en period på ungefär en månad i slutet av juli till början av augusti.

Under rötmånaden håller många livsmedel sämre än resten av året vilket beror på att värmen och luftfuktigheten är hög, vilket gynnar bakterier. Det är därför extra viktigt att hålla bra koll på sin mat och sina livsmedel under rötmånaden för att undvika orolig mage och matförgiftning.

Kvinna med ont i magen.
Foto: Shutterstock/IBL

När är rötmånaden?

Rötmånaden börjar nuförtiden i slutet av fruntimmersveckan, det vill säga något av datumen 22, 23 eller 24 juli och håller på till den 22, 23 eller 24 augusti. Men egentligen kan man säga att det är mer vädret som styr när det är rötmånad.

År 2018 pågår rötmånaden i Sverige mellan söndag den 22 juli och torsdag den 23 augusti. År 2019 pågår rötmånaden i Sverige mellan tisdag den 23 juli och fredag den 23 augusti.

Livsmedel som är särskilt känsliga för bakterier under rötmånaden är köttfärs, mejeriprodukter samt färsk fisk. Livsmedelsverket påpekar samtidigt att det är viktigt att våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten för att undvika att slänga mat i onödan.

Färsk fisk och skaldjur på bädd av is.
Foto: Shutterstock/IBL

10 saker att tänka på under rötmånaden:

1. Tvätta händerna noga med tvål och vatten när du ska hantera mat. Extra viktigt om du hanterar rått kött.

2. Marinera köttet i kylen fram tills det ska läggas på grillen. Använd aldrig marinad som kommit i kontakt med rå fisk eller rått kött som sås. Använd aldrig samma fat till rått kött och färdiggrillat.

3. Håll rent på diskbänk och skärbrädor. Byt gärna disktrasa varje dag eller tvätta trasorna i 60 grader i diskmaskinen.

4. Tillaga köttfärs samma dag som du köper den.

5. Se till så att kycklingen är ordentligt genomstekt.

6. Låt inte maten stå ute för länge, ställ in i kylen så fort som möjligt. Om du är osäker på om maten är okej, släng hellre än att riskera att bli sjuk.

7. Få in kylvaror genast i kylen.

8. Slarva inte med sköljning av frukt och grönsaker.

9. När du ska åka och handla mat i affären, ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar så maten håller sig kall på vägen hem.

10. Ha ordentligt kallt i kylskåpet. Lagom temperatur är + 4 grader. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen, som köttfärs och färsk fisk, där det är som kallast.

Text Johanna Svan och Agata Garpenlind, Allas.se