Foto: Shutterstock/IBL

10 oväntade saker du inte visste om mat

Bananer är egentligen kloner och minimorötter finns inte på rikitgt. Här är några förvånande fakta om vår mat!


1. Människor föds med sockersug

Har du utvecklat ett sockerberoende? Nja, det är egentligen medfött. Studier visar nämligen att nyfödda starkt föredrar söta smaker jämfört med salta och bittra smaker.

2. Choklad har använts som valuta

Choklad är inte bara gott, det har också fungerat som pengar. Under aztekernas tid blev kakaobönor så eftertraktade att de användes som ett sätt att handla varor.

3. Varje banan du äter är en klon

Nästan hela världens bananexport kommer från en enda odlad sort som kallas Cavendish. Cavendish bananer är fröslösa och därför sterila vilket innebär att jordbrukarna måste klona växten.

Läs också: Baka med banan – våra bästa recept

bananer
Foto: Shutterstock/IBL

4. Minimorötter existerar inte

Trots sitt smågulliga namn finns det inte minimorötter på riktigt. I själva verket är de så kallade minimorötterna gjorda av defekta morötter som har skivats, skalats och formats till mindre bitar.

5. Ananas växer på buskar

Visste du att Hawaii-pizzans stolthet, ananasen, växer på en buske. Ananasen växer i små taggiga buskar. Det tar två år innan frukten är klar och varje buske kan bara bära en ananas.

6. Ostron lever när du äter dem

Det må låta makabert men är sant. Varför? Döda ostron kan innehålla ett stort antal bakterier som kan göra dig väldigt sjuk, därför lever ostronet när du äter det.

ostron
Foto: Shutterstock/IBL

7. Morötter var från början lila

Inte nog med att minimoroten inte finns, visste du att den klassiska rotsaken från början var lila. Den orange moroten existerar bara för att holländska odlare i slutet av 1700-talet odlade muterade stammar av den lila sorten.

8. Choklad kan döda hundar

Alla hundägare har förhoppningsvis koll på att det är en dålig idé att bjuda sitt husdjur på choklad. Anledningen är att choklad innehåller teobromin, en bitter kemikalie som finns i kakaobönor. Ämnet har knutits till flera sjukdomar hos hundar. I tillräckligt stora mängd kan teobromin orsaka allvarlig skador eller död. 

choklad hund
Foto: Shutterstock/IBL

9. Ketchup såldes som medicin

Nog för att det hade varit svårt att klara livet utan ketchup, men förr såldes det röda guldet faktiskt som medicin. Koncentrerad i pillerform trodde man att ketchup kunde behandla bland annat diarré och matsmältningsbesvär.

10. Chili lurar dig att tro att det bränner

Den brinnande känslan du upplever när du käkar chili kommer från en kemisk förening som kallas capsaicin. Capsaicin binder till sig smärtreceptorer på nerverna, vilket gör att din hjärna och kropp reagerar på liknande sätt som om det var något varmt i munnen.

chili
Foto: Shutterstock/IBL

Text: Hanna Carlsson, Cafe.se