10 knep för den perfekta burgaren!

Saftig nygrillad hamburgare. Hur gör egentligen experterna för att få till den där perfekta burgaren? Caj P:s kock och matkreatör Anders Tegnér avslöjar här på sina bästa tips för att lyckas med den perfekta hamburgaren på grillen. 

 

1. Tänd grillen i tid
Oavsett om det är kol eller gasol. Grillen och gallret måste vara riktigt varmt. När kolen eller briketterna är grå är det dags att grilla.

 

2. I det enkla bor det goda
När det kommer till hamburgare är det bättre att satsa på få ingredienser av bra kvalité och ett gott, färskt bröd – gärna hembakat.

 

3. Var noga med formen på hamburgaren
Forma jämna, lika stora och platta burgare så blir de jämt grillade, saftiga och goda.

 

4. Rätt temperatur från kyl till grill
Köttet ska ut från kylskåpet i tid så att det inte är kylskåpskallt när det läggs på grillen. Pensla med lite olja så får köttet en fin yta och fastnar inte på gallret. Tänk på att smaksätta lagom mycket och övergrilla inte då det lätt blir för torrt.

 

5. Använd rätt redskap
Använd rätt redskap som stekspade och tång när du grillar. En gaffel kan lätt sticka sönder råvarorna.

 

6. Var lätt på handen
Pressa inte hamburgaren med stekspaden under grilltiden, då pressas köttsaften ut och hamburgaren riskerar att bli torr.

 

7. Pickla grönsaker
Picklade grönsaker tillför både smak och textur till burgaren. De flesta grönsaker marineras bäst i en klassisk 1-2-3 lag.

 

8. Använd en god ost
Om du har ost på hamburgaren – använd en god ost som får smälta över burgaren direkt på grillen. Lägg på osten när hamburgaren nästan är klar, täck med en ugnsfast form så smälter osten snyggt över burgaren.

 

9. Prova nya proteiner
Experimentera gärna med annorlunda proteiner som alternativ till den klassiska högrevsburgaren. Kyckling, lax och lamm funkar fint som alternativt protein.

 

10. Fiskburgare
Ett tips för att lyckas med fiskburgare är att köpa färsk fisk. Doppa en halv lök i olja och gnugga den mot det heta grillgallret, då fastnar inte fisken.

 

11. Vegetariska burgare
Kom ihåg att även vegetariska alternativ går utmärkt att göra burgare på. Pumpa, smaksatt svamp eller kikärtsbiffar blir ett utmärkt alternativ till kött.

 

Här nedan hittar du våra bästa recept på burgare: