1
Maxad Poke’ med lax
Förklaring: en bädd av ris som toppas med en massa gott. Japansk variant.
4 pers
200 g lax (fin typ Salma eller fröya)
1 scharlottenlök
3dl färdig kimchi
1sats sesamsås ( se recept) eller färdig köpt
Avokado, gurka, färsk koriander, salladslök, böngroddar, soya bönor, röd quinoa ,rostade sesamfrö, ev rostadlök
Marinad
1 röd chilifrukt
1 1/2 msk finriven ingefära
1 dl färsk pressad lime juice
2 dl JAPANSK soya
1/2 dl mirin
1/2 dl sesamolja
Ris
250 g sushiris eller annat rundkornigt ris
2 msk mirin
Salt
1. Gör marinaden :finhacka chilin och blanda med övriga ingredienser.
2. Skär laxen i cm- stora tärningar. Skala och finhacka löken.
3. Blanda lax, lök och marinad
Låt stå i kylen 10-60 min
Min hade stått 60 min
Inte längre för då blir laxen tillagad och hård.
4. Ris : skölj och koka enl anvisning med 1/2 tsk salt
5. Ta från värmen och smaksatt med mirin
6. Lägg upp ris i skålar och fördela övriga tillbehör efter tycke och smak. Ringla över såsen, sesamfrö och ev lök.
Sesamsås:
1dl kokosgrädde
1/2 dl japansk soya
2msk mirin
3/4 dl tahini( sesampasta)
1tsk finriven ingefära
1/4 chili
1/2 msk limejuice
Lite flytande honung
Stavmixa